To caravan project είναι μια πολιτιστική, εκπαιδευτική και καλλιτεχνική δράση που εστιάζει στη κοινοτική ενδυνάμωση, στη δημιουργία οπτικοακουστκών αφηγήσεων , στην εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στη δημιουργία συμμετοχικών δράσεων. Το caravan project ξεκίνησε σαν οδοιπορικό στην Ελλάδα το 2011 με σκοπό να φέρει στο προσκήνιο ανθρώπινες ιστορίες που μπορούν να εμπνεύσουν, να συν-κινήσουν και να δημιουργήσουν χώρους αναστοχασμού και μετάπραξης. Με δύο κυκλικές μογγολικές σκηνές (yurt) σταθμευσε σε διάφορες πόλεις προσκαλώντας το κοινό να συμμετάσχει ενεργά, σε μία σειρά από πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις με σκοπό τη καταγραφή και διάχυση ιστοριών με κοινωνικό, εθνογραφικό ενδιαφέρον στη ντόπια κοινότητα. . Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στάθηκε αρωγός στο έργο μας, χρηματοδοτώντας τη δράση μας κατά το διάστημα 2012-2013 & 2014-2016. Η ομάδα του Caravan αποτελείται από κινηματογραφιστές, ανθρωπολόγους, ερευνητές, εικαστικούς, αρχιτέκτονες και έχει σαν σκοπό μέσα από τις δράσεις του να προωθήσει το διαπολιτισμικό διάλογο, την κοινωνική συμμετοχή, την αυτοέκφραση και τον αυτοπροσδιορισμό. Συμμετέχει σαν εταίρος σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα με πολιτιστικό προσανατολισμό, έχει βραβευτεί για τη δράση του και το έργο μετέχει συχνά σε διεθνείς εκθέσεις και διεθνή φεστιβάλ. Τo caravan project εχει θεωρηθεί από τις πιο καινοτόμες πολιτιστικές δράσεις στη νότια Ευρώπη εν τω μέσω δημοσιονομικής κρίσης (Routeledge Publications 2015)

Tο 2011 ξεκινήσαμε ένα οδοιπορικό στη χώρα, με σκοπό να φέρουμε στο προσκήνιο ανθρώπινες ιστορίες που έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν, να συν-κινήσουν και να δημιουργήσουν χώρους αναστοχασμού και μετάπραξης. Με όχημα το ντοκιμαντέρ, τη φωτογραφία και την αφήγηση, ταξιδέψαμε από τα Πομακοχώρια μέχρι την Κρήτη, από το Καστελλόριζο μέχρι την οροσειρά του Γράμμου, από τη Μάνη μέχρι το Άγιο Όρος, δημιουργώντας μια μικρή κιβωτό ανθρώπινων ιστοριών, μέσα από την οποία αναδεικνύεται η διαφορετικότητα και ο πλουραλισμός των φωνών. Πραγματοποιήσαμε προβολές ντοκιμαντέρ σε  πλατείες και χωριά, πανεπιστήμια και σχολεία, φυλακές και ευπαθείς ομάδες, εγκαινιάζοντας έναν δημιουργικό διάλογο πάνω στο νόημα και στις δυναμικές που ελευθερώνει η κάθε ιστορία.

Για τα επόμενα δύο χρόνια συνεχίσαμε το οδοιπορικό μας, φέρνοντας στο φως ανείπωτες ιστορίες, δίνοντας βήμα σε άνθρωπους που δεν έχουν φωνή να καταθέσουν τη δική τους μαρτυρία. Με δύο κυκλικές μογγολικές σκηνές (yurt) και ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, σταθμεύουμε σε επτά ελληνικές πόλεις, καλώντας τον κόσμο από τις ντόπιες κοινωνίες να συμμετάσχει ενεργά σε μία σειρά από πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις.

Στο μεγάλο yurt φιλοξενήσαμε μία πολυμεσική έκθεση ανοιχτή στο κοινό, με  άξονα τις ιστορίες και το οδοιπορικό μας, στο πλαίσιο της οποίας υλοποιήθηκαν αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολείων.  Στο μικρό yurt μέσα από το «Εργαστήριο Ιστοριών»,  προωθήσαμε μια εκπαιδευτική δράση για ενήλικες και καλούμε τους κατοίκους να συλλέξουν οι ίδιοι τις ιστορίες που τους αφορούν, συνεισφέροντας σε ένα ζωντανό αρχείο Ιστοριών, που δημιουργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.  Επιμέρους δρώμενα, όπως προβολές ντοκιμαντέρ, καλλιτεχνικά εργαστήρια, και κοινοτικές δράσεις πλασιώσαν την δράση μας.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν τόπο συνάντησης, απευθύνοντας στις ντόπιες κοινωνίες ένα ανοιχτό κάλεσμα, για να ιχνηλατήσουμε μαζί περάσματα σε περιοχές όπου κατοικούν η μνήμη, η φαντασία, το βίωμα, καταλύοντας την απομόνωση και αναδεικνύοντας τους καρπούς συνευρέσεων, μέσα από τις οποίες εμπλουτίζεται η άνθρώπινη έκφραση και προωθείται η ποικιλομορφία δημιουργικών μορφών πράττειν.Στους ταραχώδεις καιρούς που διανύουμε, η καταγραφή και μετάδοση των ανθρώπινων ιστοριών είναι μια επαναστατική πρακτική που αυξάνει τις αντιστάσεις μας, ενδυναμώνει τους αρμούς μεταξύ μας και στροβιλίζει ξανά τη λαχτάρα μας για ζωή.


Caravan Project
ένας άλλος κόσμος είναι εδώ