Μόνο η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο – Φίοντορ Ντοστογιέφσκι

</p>

Το Caravan Project ξεπήδησε από μιαν ανάγκη να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των καιρών και να αναλάβουμε πολιτιστική δράση με εκπαιδευτικό χαρακτήρα που θα βασίζεται στο πλούτο της ανθρώπινης εμπειρίας μέσω της μετάδοσης ανθρώπινων ιστοριών. Οραματιστήκαμε μια σπουδή πάνω στο χαρακτήρα και την ποικιλομορφία της ανθρώπινης ιδιοσυστασίας, που θα αγγίζει τον καθένα μας, στη βάση των ανθρώπινων αισθημάτων μας, μεταφέροντας μας έτσι στο πυρήνα της ανθρώπινης έκφρασης.

Από το 2011, ταξιδεύουμε στην Ελλάδα, στην πιο δύσκολη καμπή της νεότερης ιστορίας της, καταγράφοντας ανείπωτες ιστορίες ξεχωριστών ανθρώπων και επικοινωνώντας τις στο κοινό. Επιδίωξή μας, ήταν να μεταφέρουμε τις ιστορίες απλών καθημερινών ανθρώπων, μιας και αυτές είναι που διαμορφώνουν και καθορίζουν την πορεία κάθε εποχής. Δώσαμε βήμα σε ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα ακούγονταν, φωτίζοντας τη διαφορετικότητα και αναδεικνύοντας τον πλουραλισμό.

Στην διάρκεια του οδοιπορικού μας δημιουργήσαμε 12 ντοκιμαντέρ,  φωτογραφίσαμε απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας, κινηματογραφήσαμε αφηγήσεις και μικρο-ιστορίες ανθρώπων που συναντήσαμε στο ταξίδι μας, γράψαμε κείμενα και άρθρα για την πορεία και την εμπειρία του οδοιπορικού μας. Παράλληλα, παρουσιάσαμε τη δράση μας σε σχολεία, πανεπιστήμια, πολιτιστικούς χώρους και μουσεία, σε πλατείες και χωριά, σε σωφρονιστικά ιδρύματα και ευπαθείς ομάδες, σε εγχώρια ή διεθνή φεστιβάλ και διεθνή φόρουμ μεταφέροντας την πυρακτωμένη ενέργεια των προσωπικών ιστοριών και  κάνοντας πράξη το όραμα του Caravan Project  για συμμετοχή και διάδραση.

Αναλυτικότερα στη διάρκεια του πρώτου μας οδοιπορικού δημιουργήσαμε & πραγματοποιήσαμε:

Ντοκιμαντέρ

Στα δώδεκα ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους αποτυπώσαμε αφανείς ιστορίες ανθρώπων, που ανατρέπουν στερεότυπα και παγιωμένες αντιλήψεις, κλονίζουν τον κατεστημένο, μηχανιστικό τρόπο αντίληψης του κόσμου και  εμπλουτίζουν τις ζωές μας με εναλλακτικές δυναμικές και νοήματα.  Σε αντίθεση με τα πρότυπα που καλλιεργούνται συστηματικά τα τελευταία χρόνια από μια κοινωνία που αποθέωσε το λαμπερό και το επιτυχημένο, το Caravan Project αναδεικνύει το μεγαλείο που κρύβεται στα μικρά πράγματα και στους ανώνυμους ανθρώπους, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο ποικίλες πλευρές της ανθρώπινης ιδιοσυστασίας. Στρέψαμε την προσοχή μας σε ανθρώπους διαφορετικούς που δεν είναι στο προσκήνιο, δεν ορίζονται από κανένα life style, παρά στέκουν απόμερα από τα φώτα και δίνουν με αξιοπρέπεια τις δικές τους μάχες. Φέραμε στο φως γυναίκες ακτιβίστριες, τσιγγάνους, άστεγους, ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, θεραπευτές, καλλιτέχνες, αγρότες, παιδιά, εκπαιδευτές, επιχειρηματίες, συλλέκτες, παθιασμένους ανθρώπους που ονειρεύονται έναν διαφορετικό κόσμο και έχουν τη δύναμη να μας εμπνεύσουν, να μας μεταδώσουν την λαχτάρα τους για τη ζωή.

Φωτογραφικές σειρές

Ταξιδέψαμε με το αυτοκινούμενο μας όχημα την ελληνική ενδοχώρα από άκρη σε άκρη,  φωτογραφίσαμε και συλλέξαμε αφηγήσεις. Σ’ αυτές τις ξεχασμένες γωνιές της Ελλάδας κρύβονται ακόμη στοιχεία ενός  λιτού πολιτισμού που είναι επίκαιρος όσο ποτέ. Μία άγονη – γόνιμη γραμμή που χαρακτηρίζεται από την ιδιαιτερότητα ενός τρόπου ζωής που αν και απομονωμένος, σφύζει από ιστορίες, νοήματα και σύμβολα, διατηρώντας τη δική του ξεχωριστή αλήθεια.
Στη διάρκεια του ταξιδιού μας στην ελληνική άγονη γραμμή, συναντήσαμε ανθρώπους σπάνιους και αφανείς, που ξεθώριασαν τις γραμμές του περιγράμματός μας και μας συντρόφευσαν σε γόνιμες αναμετρήσεις με το εσωτερικό, ξεδιπλώνοντας μυστικές και ποικίλες πτυχώσεις των τοπίων του πραγματικού. Αυτήν ακριβώς την υπερβατική εμπειρία θελήσαμε να μοιραστούμε, καταγράφοντας τις ιστορίες αυτών των ανθρώπων με την ελπίδα ότι θα αποτελέσουν ένα δημιουργικό θύλακα όλων εκείνων που λάμπουν μέσα μας και που εμείς ενδέχεται να αγνοούμε.

Πολυμεσικές Ιστορίες

Με το ερώτημα «Πες μου μια ιστορία», κινηματογραφήσαμε και καταγράψαμε μικρό- ιστορίες ανθρώπων που συναντούσαμε στο οδοιπορικό μας, δημιουργώντας έτσι ένα μωσαϊκό ιστοριών, μια εγκυκλοπαίδεια αφηγήσεων που χρωματίζουν με το δικό τους τρόπο την ανθρώπινη ψυχή. Συλλέξαμε συνολικά πάνω από είκοσι πολυμεσικές ιστορίες, με τις οποίες εγκαινιάζουμε το πρώτο ζωντανό ψηφιακό αρχείο ιστοριών στην Ελλάδα (caravanproject.org), στο οποίο θα συνεχίσουμε να εναποθέτουμε ιστορίες καλώντας όσουν θέλουν να μοιραστούν, να καταγράψουν και να διασώσουν ξεχωριστές ανθρώπινες ιστορίες από τον τόπο τους, να τις προσθέσουν στο αρχείο ιστοριών.

Φωτογραφικό Λεύκωμα

Στο λεύκωμα του Caravan Project, με τίτλο «Ένας Άλλος Κόσμος Είναι Εδώ» συμπυκνώνονται μέσα από μια σειρά φωτογραφιών και κειμένων, το οδοιπορικό μας στην Ελλάδα και  οι ανθρώπινες ιστορίες που καταγράψαμε. Το λεύκωμα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή.

Παρουσιάσεις & Προβολές

Η αφήγηση ιστοριών, ως μια γνώριμη και εγγενής μέθοδος κατανόησης του εαυτού μας αλλά και του κόσμου γύρω μας, έχει μια αρχέγονη εκπαιδευτική διάσταση που είναι βαθιά ριζωμένη στη συλλογική μας ψυχή. Οι ιστορίες έχουν τη δύναμη να καταργούν την απόσταση, με αποτέλεσμα τη συμμετοχή όλων μας ως ισότιμων πρωταγωνιστών στην ιστορία του άλλου. Ταυτιζόμαστε και συμπάσχουμε μαζί του, καθώς κοινές δυνάμεις διαμορφώνουν τις ζωές μας. Κάνουν εφικτή λοιπόν την επικοινωνία των διαφορετικών ψυχών, ξεπερνούν πολιτισμικές καταβολές και συνδέουν τους ανθρώπους με τα βαθύτερα αισθήματά τους, αίροντας τους διαχωρισμούς.

Παράλληλα με την καταγραφή ιστοριών, ταξιδέψαμε το Caravan Project σαν μια μικρή  κινούμενη κιβωτό πολιτισμού, στην Ελλάδα και σαν σύγχρονοι παραμυθάδες των καιρών, με παρουσιάσεις και προβολές, επικοινωνήσαμε στο κοινό τις ιστορίες που παράξαμε, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα ένα νέο είδος διαλόγου πάνω στο νόημα και στις δυναμικές που απελευθερώνουν. Σε μια κοινωνία που έχει διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός, που κλονίζεται από την φτώχεια, την ανεργία και την απογοήτευση, εφορμώντας από τις ιστορίες συνομιλήσαμε με ανθρώπους, μοιραστήκαμε εμπειρίες και συναισθήματα και καταφέραμε να συναντήσουμε από κοινού την έμπνευση και τη δημιουργική αντίσταση μέσα μας.