Όταν διηγείσαι ιστορίες στα παιδιά, τα οδηγείς σε κόσμους πέρα από τους περιορισμένους κύκλους της δικής τους καθημερινής ύπαρξης και τους προσφέρεις απρόσμενες αναλαμπές από τις δυνατότητες της ζωής, που διαφορετικά, ποτέ δεν θα έβλεπαν. – Jack Maguire

Stroggyla_xwris_kyklo5O προσανατολισμός του Caravan Project είναι πρωτίστως εκπαιδευτικός. Αυτό που αποκτά στο έργο μας ξεχωριστή σημασία είναι η εκπαιδευτική του διάσταση και συγκεκριμένα η αξιοποίηση των ιστοριών, ως εκπαιδευτικό υλικό βιωματικής μάθησης. Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό, από παλιότερα οι ιστορίες είχαν αυτή τη χρησιμότητα: να τις αφηγούνται και οι άνθρωποι να καταλαβαίνουν και να αισθάνονται τον κόσμο που τους περιβάλλει. Οι σύγχρονοι θεωρητικοί της μάθησης (Fineman,Haynes κ.α.) παραδέχονται πλέον πως ο τρόπος που οργανώνουμε τη ζωή μας βασίζεται σε μια συναισθηματική εμπειρία και η χρησιμότητα των ιστοριών έγκειται στην ενεργοποίηση αισθημάτων που κινητοποιούν τον άνθρωπο.

Θεωρούμε ζωτικής σημασίας τη διασύνδεση και τη διάχυση του έργου μας στην εκπαιδευτική κοινότητα. Στο Caravan Project επιθυμούμε να εμπλέξουμε ενεργά μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσω της υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προσαρμοσμένα στην πολυμεσική έκθεση που φιλοξενεί ο χώρος του μεγάλου yurt. Ο σχεδιασμός μας αφορά σε δύο εκπαιδευτικά προγράμματα δίωρης διάρκειας, το ένα απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄και Στ΄τάξης Δημοτικού και το άλλο σε μαθητές Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου, Α΄και Β΄Λυκείου.


Περιεχόμενο προγραμμάτων

Τα προγράμματα κινούνται ανάμεσα στο δίπολο εικόνα – λόγος, η εικόνα γεννά λόγο και ο λόγος αποτυπώνεται σε εικόνα. Με όχημα τις ιστορίες του Caravan Project επιδιώκουμε να δώσουμε στα παιδιά ερεθίσματα με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό, που μπορούν να συνδράμουν στη σφαιρική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και της κριτικής τους σκέψης. Οι δραστηριότητες διαρθρώνονται με τρόπο ώστε να εξυπηρετούν γνωστικούς, συναισθηματικούς και ψυχοκινητικούς σκοπούς. Διεγείροντας το συναίσθημα και το φαντασιακό των παιδιών και των εφήβων , τους προσκαλούμε ώστε να γίνουν συν-δημιουργοί του Caravan Project, παράγοντας τις δικές τους μικρο-ιστορίες.


Σκοπός προγραμμάτων

Πιο αναλυτικά τα προγράμματα αποσκοπούν σε:
– Εξοικείωση των μαθητών με την έννοια της αφήγησης
– Η αφήγηση ως πηγή πληροφοριών  για τον «άλλο».
– Ανάπτυξη παρατηρητικότητας και ικανότητας να ακούς τον συνομιλητή σου
– Καλλιέργεια πνεύματος σεβασμού του «άλλου»
– Ανάπτυξη συνεργατικών και κριτικών δεξιοτήτων
– Ανάπτυξη γλωσσικής ευχέρειας στο επίπεδο τόσο της ομιλίας όσο και της γραφής
– Τόνωση αυτοσυναισθήματος
– Ενίσχυση των πολυγραμματισμών των μαθητών


Mαθητές Δημοτικού

Στις ομάδες του Δημοτικού η εξιστόρηση μιας ανθρώπινης ιστορίας από τον/την αφηγητή/τρια με παράλληλη παρουσίαση φωτογραφικού υλικού γίνεται το όχημα για να συζητηθεί η αξία των μικρών προσωπικών ιστοριών. Η αναζήτηση και η καταγραφή πρωταρχικών συναισθημάτων και σκέψεων, ο προσδιορισμός των βασικών εννοιών που πραγματεύεται η ιστορία είναι η αφετηρία για να περάσουν τα παιδιά από το στάδιο του ακροατή-θεατή σε αυτό του αφηγητή. Μέσα από ασκήσεις αφήγησης αρχικά ατομικές και στη συνέχεια ομαδικές οι μαθητές/τριες παροτρύνονται να αποδώσουν σκέψεις και συναισθήματα που γέννησε η ιστορία με παντομίμα, παγωμένη εικόνα, σχέδιο.


Mαθητές Γυμνασίου – Λυκείου

Οι ομάδες του Γυμνασίου – Λυκείου αναζητούν τα πρόσωπα και τους τόπους των ιστοριών που παρουσιάζονται στο χώρο της έκθεσης, ανακαλύπτουν ανθρώπους ξεχωριστούς που επέλεξαν να διαμορφώσουν τον δικό τους δρόμο και να μείνουν σταθεροί στις αξίες τους, διακρίνουν αντισυμβατικές στάσεις ζωής. Από το ρόλο του δέκτη – θεατή περνούν σταδιακά στο ρόλο του πομπού –αφηγητή, καθώς καλούνται αρχικά να ανιχνεύσουν μέσα τους την ανάγκη να διηγηθούν μια προσωπική ιστορία και στη συνέχεια σε ομάδες να καταθέσουν ιστορίες από το σχολείο, το χωριό, την πόλη τους και να τις καταγράψουν με την κάμερά τους. Τα έργα τους θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό μαθητικών ταινιών «Πες μου μια ιστορία» και θα αναρτηθούν στη διαδικτυακή πλατφόρμα ιστοριών του Caravan Project.
Απώτερος στόχος των προγραμμάτων είναι η εμπειρία του Caravan Project να αξιοποιηθεί δημιουργικά μέσα στη σχολική διαδικασία, στα μαθήματα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, της Ιστορίας, της Γεωγραφίας, της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής,της Πολιτικής Παιδείας, της Πληροφορικής, των Καλλιτεχνικών, να αποτελέσει έναυσμα για Project και Προγράμματα Αγωγής Υγείας, Πολιτισμού, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

FACEBOOK

Το Caravan Project συμμετέχει στην έκθεση “Stereosis 99 hours On View”, του φωτογραφικού κέντρου Stereosis με προβολές των ντοκιμαντέρ "Κοινωνικό Ωδείο - Notes", "Tυφλός Ψαράς" & "Χρυσό Δάσος".
5 Ιουλίου 2017, ώρα 22:00
www.facebook.com/events/1891450627786144/?acontext=%7B%22ref%22%3A%222%22%2C%22ref_dashboard_filt...
... See MoreSee Less

Stereosis 99Hours On View Photography Exhibition

Ιούλιος 4, 2017, 9:00μμ - Ιούλιος 7, 2017, 4:00μμ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Για δέκατη τρίτη χρονιά το φωτογραφικό κέντρο Stereosis σας προσκαλεί στην υπαίθρια έκ...

2 months ago  ·  

Με δύο ταινίες συμμετέχει το Caravan Project στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στην ενότητα "Ελληνικό Πανόραμα":
"Man at Home" σε σκηνοθεσία Στρατή Βογιατζή / Stratis Vogiatzis και Κωνσταντίνου Κουκούλη / Konstantinos Koukoulis
και "Σόλων, Ταξίμι στο Χρόνο" σε σκηνοθεσία Γιάννη Αδρίμη / Yannis Adrimis.
Σάββατο 4.3.2017 | 17:45 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας / Ολύμπιον
Κυριακή 5.3.2017 | 13:00 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης / Αποθήκη 1-Λιμάνι
... See MoreSee Less

6 months ago  ·  

Ξεστήσιμο των Υurts..πάντα ο χώρος μοιάζει άδειος χωρίς τα γιουρτάκια έστω και αν στήνονται στον εκάστοτε χώρο για λίγο καιρό. Περίσσότερο από τη πραγματική κατάληψη σημασία έχει η συμβολική επανοηματοδότηση του δημόσιου χώρου. Τα γιουρτ εποικούν ένα δημόσιο χώρο, παραμένουν εκεί για ένα μήνα δημιουργώντας συνθήκες μιας φανταστικής όσο και πραγματικής συνεύρεσης. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλα τα παιδιά που βοήθησαν στις εργασίες του Kάραβαν στο Μεταξουργείο και στη προσπάθεια αυτή να δημιουργηθεί ένα ζωντανό-οργανικό αρχείο από ιστορίες της περιοχής. ... See MoreSee Less

8 months ago  ·  

Βραδυά Λήξης για το Caravan Project. Παρουσιάστηκε στο κοινό του Μεταξουργείου και όχι μόνο το έργο της ομάδας του caravan project και των συμμετεχόντων στα εργαστήρια οπτικοακουστικής αφήγησης πάνω σε ιστορίες από χαρακτήρες-χώρους της περιοχής. Στόχος μας ήταν μέσα από μια ενεργητική διάδραση με τους κατοίκους της περιοχής να συνδιαμορφώσουμε από κοινού μέσα μέσα από συναντήσεις, εργαστήρια και κοινοτικές δράσεις τον πρισματικό, αποσπασματικό χαρακτήρα της περιοχής. Για τρεις εβδομάδες ερασιτέχνες κινηματογραφιστές και φωτογράφοι, κάτοικοι της περιοχής του Μεταξουργείου και όχι μονο εργάστηκαν μεθοδικά πάνω σε ιδιαίτερες ιστορίες-θέματα της περιοχής, όπως: τους αστέγους της γέφυρας της λεωφ. Αθηνών, τους οικούς ανοχής της όδου Κολωνού, ένα μηχανουργείο της περιοχής, την ομάδα ποδοσφαίρου του Μεταξουργείου-Κεραμεικού, την υπαίθρια κινέζικη αγορά, έναν οργανοποιό, ένα ψιλικατζίδικο, το καφενείο της κυρά Γιώτας, ένα αυτοσχέδιο θρησκευτικό χώρο Μουσουλμάνων, την ιστορία του Καντίρ, ρακοσυλέκτης που ανήκει στο σύλλογο Έρμη, την ιστορία του κυρίου Πέτρου, κατοικού και γνώστη της περιοχής του Μεταξουργείου και τη γκαλερί Καμχή. Ντοκιμαντέρ, αφηγήσεις, προφορικές ιστορίες και ηχοτοπία που αντανακλούν αφενός με δυναμικό τρόπο την ετερογένεια της περιοχής και αφετέρου συνιστούν ένα μοναδικό αρχείο που ενσωματώνει αυτό τον πλουραλισμό, την πολιτισμική ανθρωπογεωγραφία αυτής περιοχής. Η βραδυά έκλεισε με το live του moa bones ... See MoreSee Less

8 months ago  ·  

Σήμερα 18:30, ιστορίες από το Μεταξουργείο, από το εργαστήριο αφήγησης, ντοκιμαντέρ & ήχου. ... See MoreSee Less

9 months ago  ·  

Magic live: 21:30, μεγάλο yurt, Moa Bones​
Σάββατο 5.11.2016, τελευταία ημέρα του Caravan Project    
... See MoreSee Less

9 months ago  ·  

Σήμερα, στις 19.00, αυτοσχεδιάζουμε: Contact Improvisation @ Caravan Project .

Οι Ex-Nihilo, μία ομάδα δημιουργικών ανθρώπων, υπό την καθοδήγηση της Therèse Vandamme, αυτοσχεδιάζει αποδομώντας αποσπάσματα κείμενων όπως του Χάινερ Μύλλερ και του Νίκου Καρούζου.

Η κίνηση γίνεται κομμάτι του κειμένου. οι λέξεις μεταμορφώνονται σε σώματα που ενώνονται σε ένα πέρασμα, σε μια κατάσταση συλλογικής συμμετοχής.

Είσοδος Ελεύθερη.
... See MoreSee Less

9 months ago  ·  

Mετά από 5 χρόνια oδοιπορικού σε πόλεις, χωριά, κορφούλες και βουνά, νησιά και νήσους η ομάδα του Caravan Project γιορτάζει το τέλος του οδοιπορικού της, στο Μεταξουργείο.
Το τελετουργικό λήξης ξεκινά στις 18:30 με:
* παρουσίαση των ιστοριών που συλλέχθηκαν στο μεταξουργείο από αχαρτογράφητους τόπους & ανθρώπους συνδεδεμένους με την γειτονια
* έκθεση με προφορικές αφηγήσεις και φωτογραφίες αρχείου από κατοίκους του Μεταξουργείου
* ηχητικός περίπατο, μέσω της εφαρμογής Echoes
* Μουσικό Live με τον Moa Bones στο μεγάλο yurt
& ατέρμονο πάρτυ
... See MoreSee Less

Βραδιά Λήξης_ Caravan Project

Νοέμβριος 5, 2016, 6:30μμ - Νοέμβριος 6, 2016, 12:00μμ

Mετά από 5 χρόνια oδοιπορικού σε πόλεις, χωριά, κορφούλες και βουνά, νησιά και νήσους η ομάδα του Caravan Project γιορτ...

9 months ago  ·  

TWITTER

RT @synathina To @caravanproject_ έρχεται στην Αθήνα και στην πλατφόρμα του #synathina! synathina.gr/el/%CE%B4%CF%8… #ThisIsAthens

About 11 months ago

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ