Όταν διηγείσαι ιστορίες στα παιδιά, τα οδηγείς σε κόσμους πέρα από τους περιορισμένους κύκλους της δικής τους καθημερινής ύπαρξης και τους προσφέρεις απρόσμενες αναλαμπές από τις δυνατότητες της ζωής, που διαφορετικά, ποτέ δεν θα έβλεπαν. – Jack Maguire

Stroggyla_xwris_kyklo5O προσανατολισμός του Caravan Project είναι πρωτίστως εκπαιδευτικός. Αυτό που αποκτά στο έργο μας ξεχωριστή σημασία είναι η εκπαιδευτική του διάσταση και συγκεκριμένα η αξιοποίηση των ιστοριών, ως εκπαιδευτικό υλικό βιωματικής μάθησης. Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό, από παλιότερα οι ιστορίες είχαν αυτή τη χρησιμότητα: να τις αφηγούνται και οι άνθρωποι να καταλαβαίνουν και να αισθάνονται τον κόσμο που τους περιβάλλει. Οι σύγχρονοι θεωρητικοί της μάθησης (Fineman,Haynes κ.α.) παραδέχονται πλέον πως ο τρόπος που οργανώνουμε τη ζωή μας βασίζεται σε μια συναισθηματική εμπειρία και η χρησιμότητα των ιστοριών έγκειται στην ενεργοποίηση αισθημάτων που κινητοποιούν τον άνθρωπο.

Θεωρούμε ζωτικής σημασίας τη διασύνδεση και τη διάχυση του έργου μας στην εκπαιδευτική κοινότητα. Στο Caravan Project επιθυμούμε να εμπλέξουμε ενεργά μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσω της υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προσαρμοσμένα στην πολυμεσική έκθεση που φιλοξενεί ο χώρος του μεγάλου yurt. Ο σχεδιασμός μας αφορά σε δύο εκπαιδευτικά προγράμματα δίωρης διάρκειας, το ένα απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄και Στ΄τάξης Δημοτικού και το άλλο σε μαθητές Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου, Α΄και Β΄Λυκείου.


Περιεχόμενο προγραμμάτων

Τα προγράμματα κινούνται ανάμεσα στο δίπολο εικόνα – λόγος, η εικόνα γεννά λόγο και ο λόγος αποτυπώνεται σε εικόνα. Με όχημα τις ιστορίες του Caravan Project επιδιώκουμε να δώσουμε στα παιδιά ερεθίσματα με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό, που μπορούν να συνδράμουν στη σφαιρική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και της κριτικής τους σκέψης. Οι δραστηριότητες διαρθρώνονται με τρόπο ώστε να εξυπηρετούν γνωστικούς, συναισθηματικούς και ψυχοκινητικούς σκοπούς. Διεγείροντας το συναίσθημα και το φαντασιακό των παιδιών και των εφήβων , τους προσκαλούμε ώστε να γίνουν συν-δημιουργοί του Caravan Project, παράγοντας τις δικές τους μικρο-ιστορίες.


Σκοπός προγραμμάτων

Πιο αναλυτικά τα προγράμματα αποσκοπούν σε:
– Εξοικείωση των μαθητών με την έννοια της αφήγησης
– Η αφήγηση ως πηγή πληροφοριών  για τον «άλλο».
– Ανάπτυξη παρατηρητικότητας και ικανότητας να ακούς τον συνομιλητή σου
– Καλλιέργεια πνεύματος σεβασμού του «άλλου»
– Ανάπτυξη συνεργατικών και κριτικών δεξιοτήτων
– Ανάπτυξη γλωσσικής ευχέρειας στο επίπεδο τόσο της ομιλίας όσο και της γραφής
– Τόνωση αυτοσυναισθήματος
– Ενίσχυση των πολυγραμματισμών των μαθητών


Mαθητές Δημοτικού

Στις ομάδες του Δημοτικού η εξιστόρηση μιας ανθρώπινης ιστορίας από τον/την αφηγητή/τρια με παράλληλη παρουσίαση φωτογραφικού υλικού γίνεται το όχημα για να συζητηθεί η αξία των μικρών προσωπικών ιστοριών. Η αναζήτηση και η καταγραφή πρωταρχικών συναισθημάτων και σκέψεων, ο προσδιορισμός των βασικών εννοιών που πραγματεύεται η ιστορία είναι η αφετηρία για να περάσουν τα παιδιά από το στάδιο του ακροατή-θεατή σε αυτό του αφηγητή. Μέσα από ασκήσεις αφήγησης αρχικά ατομικές και στη συνέχεια ομαδικές οι μαθητές/τριες παροτρύνονται να αποδώσουν σκέψεις και συναισθήματα που γέννησε η ιστορία με παντομίμα, παγωμένη εικόνα, σχέδιο.


Mαθητές Γυμνασίου – Λυκείου

Οι ομάδες του Γυμνασίου – Λυκείου αναζητούν τα πρόσωπα και τους τόπους των ιστοριών που παρουσιάζονται στο χώρο της έκθεσης, ανακαλύπτουν ανθρώπους ξεχωριστούς που επέλεξαν να διαμορφώσουν τον δικό τους δρόμο και να μείνουν σταθεροί στις αξίες τους, διακρίνουν αντισυμβατικές στάσεις ζωής. Από το ρόλο του δέκτη – θεατή περνούν σταδιακά στο ρόλο του πομπού –αφηγητή, καθώς καλούνται αρχικά να ανιχνεύσουν μέσα τους την ανάγκη να διηγηθούν μια προσωπική ιστορία και στη συνέχεια σε ομάδες να καταθέσουν ιστορίες από το σχολείο, το χωριό, την πόλη τους και να τις καταγράψουν με την κάμερά τους. Τα έργα τους θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό μαθητικών ταινιών «Πες μου μια ιστορία» και θα αναρτηθούν στη διαδικτυακή πλατφόρμα ιστοριών του Caravan Project.
Απώτερος στόχος των προγραμμάτων είναι η εμπειρία του Caravan Project να αξιοποιηθεί δημιουργικά μέσα στη σχολική διαδικασία, στα μαθήματα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, της Ιστορίας, της Γεωγραφίας, της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής,της Πολιτικής Παιδείας, της Πληροφορικής, των Καλλιτεχνικών, να αποτελέσει έναυσμα για Project και Προγράμματα Αγωγής Υγείας, Πολιτισμού, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.