Όταν διηγείσαι ιστορίες στα παιδιά, τα οδηγείς σε κόσμους πέρα από τους περιορισμένους κύκλους της δικής τους καθημερινής ύπαρξης και τους προσφέρεις απρόσμενες αναλαμπές από τις δυνατότητες της ζωής, που διαφορετικά, ποτέ δεν θα έβλεπαν. – Jack Maguire

Stroggyla_xwris_kyklo5O προσανατολισμός του Caravan Project είναι πρωτίστως εκπαιδευτικός. Αυτό που αποκτά στο έργο μας ξεχωριστή σημασία είναι η εκπαιδευτική του διάσταση και συγκεκριμένα η αξιοποίηση των ιστοριών, ως εκπαιδευτικό υλικό βιωματικής μάθησης. Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό, από παλιότερα οι ιστορίες είχαν αυτή τη χρησιμότητα: να τις αφηγούνται και οι άνθρωποι να καταλαβαίνουν και να αισθάνονται τον κόσμο που τους περιβάλλει. Οι σύγχρονοι θεωρητικοί της μάθησης (Fineman,Haynes κ.α.) παραδέχονται πλέον πως ο τρόπος που οργανώνουμε τη ζωή μας βασίζεται σε μια συναισθηματική εμπειρία και η χρησιμότητα των ιστοριών έγκειται στην ενεργοποίηση αισθημάτων που κινητοποιούν τον άνθρωπο.

Θεωρούμε ζωτικής σημασίας τη διασύνδεση και τη διάχυση του έργου μας στην εκπαιδευτική κοινότητα. Στο Caravan Project επιθυμούμε να εμπλέξουμε ενεργά μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσω της υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προσαρμοσμένα στην πολυμεσική έκθεση που φιλοξενεί ο χώρος του μεγάλου yurt. Ο σχεδιασμός μας αφορά σε δύο εκπαιδευτικά προγράμματα δίωρης διάρκειας, το ένα απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄και Στ΄τάξης Δημοτικού και το άλλο σε μαθητές Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου, Α΄και Β΄Λυκείου.


Περιεχόμενο προγραμμάτων

Τα προγράμματα κινούνται ανάμεσα στο δίπολο εικόνα – λόγος, η εικόνα γεννά λόγο και ο λόγος αποτυπώνεται σε εικόνα. Με όχημα τις ιστορίες του Caravan Project επιδιώκουμε να δώσουμε στα παιδιά ερεθίσματα με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό, που μπορούν να συνδράμουν στη σφαιρική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και της κριτικής τους σκέψης. Οι δραστηριότητες διαρθρώνονται με τρόπο ώστε να εξυπηρετούν γνωστικούς, συναισθηματικούς και ψυχοκινητικούς σκοπούς. Διεγείροντας το συναίσθημα και το φαντασιακό των παιδιών και των εφήβων , τους προσκαλούμε ώστε να γίνουν συν-δημιουργοί του Caravan Project, παράγοντας τις δικές τους μικρο-ιστορίες.


Σκοπός προγραμμάτων

Πιο αναλυτικά τα προγράμματα αποσκοπούν σε:
– Εξοικείωση των μαθητών με την έννοια της αφήγησης
– Η αφήγηση ως πηγή πληροφοριών  για τον «άλλο».
– Ανάπτυξη παρατηρητικότητας και ικανότητας να ακούς τον συνομιλητή σου
– Καλλιέργεια πνεύματος σεβασμού του «άλλου»
– Ανάπτυξη συνεργατικών και κριτικών δεξιοτήτων
– Ανάπτυξη γλωσσικής ευχέρειας στο επίπεδο τόσο της ομιλίας όσο και της γραφής
– Τόνωση αυτοσυναισθήματος
– Ενίσχυση των πολυγραμματισμών των μαθητών


Mαθητές Δημοτικού

Στις ομάδες του Δημοτικού η εξιστόρηση μιας ανθρώπινης ιστορίας από τον/την αφηγητή/τρια με παράλληλη παρουσίαση φωτογραφικού υλικού γίνεται το όχημα για να συζητηθεί η αξία των μικρών προσωπικών ιστοριών. Η αναζήτηση και η καταγραφή πρωταρχικών συναισθημάτων και σκέψεων, ο προσδιορισμός των βασικών εννοιών που πραγματεύεται η ιστορία είναι η αφετηρία για να περάσουν τα παιδιά από το στάδιο του ακροατή-θεατή σε αυτό του αφηγητή. Μέσα από ασκήσεις αφήγησης αρχικά ατομικές και στη συνέχεια ομαδικές οι μαθητές/τριες παροτρύνονται να αποδώσουν σκέψεις και συναισθήματα που γέννησε η ιστορία με παντομίμα, παγωμένη εικόνα, σχέδιο.


Mαθητές Γυμνασίου – Λυκείου

Οι ομάδες του Γυμνασίου – Λυκείου αναζητούν τα πρόσωπα και τους τόπους των ιστοριών που παρουσιάζονται στο χώρο της έκθεσης, ανακαλύπτουν ανθρώπους ξεχωριστούς που επέλεξαν να διαμορφώσουν τον δικό τους δρόμο και να μείνουν σταθεροί στις αξίες τους, διακρίνουν αντισυμβατικές στάσεις ζωής. Από το ρόλο του δέκτη – θεατή περνούν σταδιακά στο ρόλο του πομπού –αφηγητή, καθώς καλούνται αρχικά να ανιχνεύσουν μέσα τους την ανάγκη να διηγηθούν μια προσωπική ιστορία και στη συνέχεια σε ομάδες να καταθέσουν ιστορίες από το σχολείο, το χωριό, την πόλη τους και να τις καταγράψουν με την κάμερά τους. Τα έργα τους θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό μαθητικών ταινιών «Πες μου μια ιστορία» και θα αναρτηθούν στη διαδικτυακή πλατφόρμα ιστοριών του Caravan Project.
Απώτερος στόχος των προγραμμάτων είναι η εμπειρία του Caravan Project να αξιοποιηθεί δημιουργικά μέσα στη σχολική διαδικασία, στα μαθήματα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, της Ιστορίας, της Γεωγραφίας, της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής,της Πολιτικής Παιδείας, της Πληροφορικής, των Καλλιτεχνικών, να αποτελέσει έναυσμα για Project και Προγράμματα Αγωγής Υγείας, Πολιτισμού, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ
FACEBOOK

H Ήβη μας παρασύρει σε ένα ταξίδι στο κόσμο της, όπου η ακεραιότητα δεν εκμαυλίζεται στους θώκους των συμβάσεων αλλά φωλιάζει στο πεζοδρόμιο, στις σκοτεινές γωνιές της πόλης και παρά την αχλή του περιθωρίου ακτινοβολεί αξιοπρέπεια. Απέναντι σε μια ευνουχισμένη κοινωνία που καλλωπίζει διαρκώς τις προσόψεις της, αναπαράγει τον εαυτό της και καταστέλλει κάθε διαφορετικό σάλπισμα η παρουσία της Ήβης είναι μια πράξη αντίστασης. Και μια προτροπή: να στρέψουμε το βλέμμα μας στον αδύναμο, στον καταπιεσμένο, στον αόρατο πολίτη που υπομένει αγόγγυστα την υποκρισία και τον εκφυλισμό που επιβάλλει η δημόσια κουλτούρα.

www.caravanproject.org/ivi/
... See MoreSee Less

6 months ago  ·  

Wabi Sabi

Όσο προχωράω σε αυτή τη γειτονιά του χωριού, στη Πιραμά της Χίου, ο χώρος δεν είναι πια τόσο συμπαγής, άτεγκτος όσο αρχικά φαινόνταν και σαν να αρχίζει..να διαστέλεται. Τα αντικείμενα, οι τοίχοι μοιάζουν περισσότερο να έχουν μια ρευστή μορφή παρά μια στέρεη απεικόνιση. Νωχελικά βηματίζω ωσάν μαγνητισμένος από μία ακατανόητη έλξη που με κάνει να βυθίζομαι στο χώρο κάθετα παρά να τον διαβαίνω οριζόντια. Η ματιά μου πέφτεί πάνω στα σοκάκια, στα αντικείμενα, στα δέντρα με μια αγαπητική διάθεση που σχεδόν τα αποκαλύπτει. Η εμπειρία της συνάντησης με καθένα από αυτά είναι φευγαλέα, ίσα ίσα απλώνω τη ματιά μου πάνω τους και μετά τα προσπερνάω μένοντας με τον απόηχο της αίσθησης που μου δημιούργησαν.

To κίνητρο για μονιμότητα είναι αυτή που ενδόμυχα κινεί τα νήματα του εαυτού μας. Κάθε μέρα, σε κάθε μας πράξη χωνόμαστε πιο βαθεία στο μπουντρούμι που χτίζουμε, που απρόσιτο από τις θύελλες και τις ανατροπές προφυλάσσει τις ιδέες, τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις που με τόσο κόπο κατακτήσαμε. Η προσδοκία μονιμότητας είναι το καρότο που κάνει το γάιδαρο να προχωρά, είναι η υποσχόμενη γη της επαγγελίας, η διασφάλιση ότι δεν αγωνιζόμαστε επι ματαίω, ότι η ζωή έχει τελικά νόημα. Σαν κατάκοποι αχθοφόροι που μεταφέρουν βαρύ φορτίο στη πλάτη, έτσι και εμείς κουβαλάμε στη πλάτη όλα αυτά που μας μάθαν, όλα αυτά που φτάσαμε να γνωρίζουμε, και εξαντλημένοι, με το βάρος να λυγίζει το σώμα ψάχνουμε μια γωνιά να αποθέσουμε το φορτίο. Όμως φαίνεται να είμαστε καταδικασμένοι σε αυτήν την αέναη σισύφεια διαδρομή, συναντώντας σε αυτήν τους ίδιους ανθρώπους επαληθεύοντας καθημερινά τα ίδια νούμερα ώστε στο τέλος της μέρας ο λογαριασμός να είναι ισοσκελισμένος.

Αυτή ή παραδοξότητα φαίνεται να διαποτίζει εγκάρσια το ψυχισμό μας: ενώ η ζωή φαίνεται να είναι ένα σύμφυρμα από ακατανόητες δυνάμεις που μας ορίζουν και μας τραβοπαλλούν πότε ζερβά και πότε αριστερά, εμείς κωμικό-τραγικές φιγούρες καταμεσής της ζωής προσπαθούμε αδέξια να στερεώνουμε τα πέτρινα τείχη μας πάνω σε κινούμενη άμμο. Τι και αν ζωή συνοψίζεται στο τυχαίο, τι και αν αυτά που συμβαίνουν εν πολλοίς δεν έχουν νόημα πέρα από αυτό που εργαλειακά τους προσδίδουμε, αυτό που προέχει είναι κουτσά στραβά να κατευνάσουμε το φόβο του θανάτου.

Οι Ιάπωνες έχουν μια έκφραση που συνοψίζει την ομορφιά που υπάρχει στο εφήμερο, στο τετριμμένο αυτό που δεν υπόκειται στις διαβρωτικές δυνάμεις της εξοικείωσης. Αυτό που σβήνει αμέσως μόλις υπάρξει αφήνοντας πίσω του ένα ίχνος, μια εύθραυστη θύμηση, το ονομάζουν wabi sabbi. Ενώ στη Δύση η ομορφιά απαντιέται σε έργα τέλεια και μνημειώδη, με ιστορική διάρκεια στην Ιαπωνία αποζητούν την ομορφιά στο εφήμερο, σε πράγματα ατελή και πρόσκαιρα.
Η εφήμερη φύση των πραγμάτων μοιάζει να έχει περισσότερο απόηχο από τη μόνιμη εκπροσώπηση τους. Αυτό που χάνεται μόλις εμφανιστεί διατηρεί ακόμη τη μυστηριακή του άλω λες και η παρατεταμένη παρουσία κάποιου πράγματος διαβάλλει την αρχική του προέλευση. Ίσως γιατί το παροδικό, δε θρηνεί για αυτό που χάθηκε, δε νοθεύει την εντύπωση, δεν ενδιαφέρεται να την σφετεριστεί. Ίσως πάλι γιατί το φευγαλέο αφήνει πίσω του ένα ανεπαίσθητο ίχνος που μαζί με άλλα μυριάδες ίχνη συνυφαίνουν ένα υπόγειο κόσμο που βρίσκουν καταφύγιο αισθήσεις ακαθόριστες και πρόσκαιρες μνήμες. Μια ματιά, μια μυρωδιά, μια πρωτοειδομένη εικόνα μοιάζουν να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στις ψυχές μας από ότι μια μεγάλη ιδέα ή ένα αξίωμα Αυτό που δεν ριζώνει μέσα μας φαίνεται να διατηρεί την ελευθερία του να χάνεται μέσα στη μορφή κάποιου άλλου. Τα αντανακλαστικά της ψυχής μας λειαίνονται μέσα από το ψηλάφισμα του φευγαλέου και νεκρώνονται μέσα από τη διακονία αυτών που πρεσβεύουμε. Όλα αυτά που μας διαμόρφωσαν, αυτά που με κόπο συγκεντρώσαμε διαβρώνουν την ικανότητα μας να ζούμε με αυτό που προκύπτει, χωρίς να χρειάζεται να εξαργυρώνουμε το αντίτιμο αυτής της συνάντησης. Να μπορεί κανείς να αντιληφθεί το φευγαλέο χρειάζεται ένα φρέσκο νου και μια καθαρή καρδιά. Αν η ζωή υπόκειται σε μια διαρκή κίνηση, σε μια αδιάκοπη μεταμόρφωση δεν πρόκειται αν ανέβουμε στο τρένο που τρέχει με τόσα μπαγκάζια στη πλάτη μας. # Ημερόλογιο Caravan | Πιραμά Χίος |Απρίλης 2017
... See MoreSee Less

8 months ago  ·  

Με δύο ταινίες συμμετέχει το Caravan Project στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στην ενότητα "Ελληνικό Πανόραμα":
"Man at Home" σε σκηνοθεσία Στρατή Βογιατζή / Stratis Vogiatzis και Κωνσταντίνου Κουκούλη / Konstantinos Koukoulis
και "Σόλων, Ταξίμι στο Χρόνο" σε σκηνοθεσία Γιάννη Αδρίμη / Yannis Adrimis.
Σάββατο 4.3.2017 | 17:45 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας / Ολύμπιον
Κυριακή 5.3.2017 | 13:00 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης / Αποθήκη 1-Λιμάνι
... See MoreSee Less

1 years ago  ·  

Ξεστήσιμο των Υurts..πάντα ο χώρος μοιάζει άδειος χωρίς τα γιουρτάκια έστω και αν στήνονται στον εκάστοτε χώρο για λίγο καιρό. Περίσσότερο από τη πραγματική κατάληψη σημασία έχει η συμβολική επανοηματοδότηση του δημόσιου χώρου. Τα γιουρτ εποικούν ένα δημόσιο χώρο, παραμένουν εκεί για ένα μήνα δημιουργώντας συνθήκες μιας φανταστικής όσο και πραγματικής συνεύρεσης. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλα τα παιδιά που βοήθησαν στις εργασίες του Kάραβαν στο Μεταξουργείο και στη προσπάθεια αυτή να δημιουργηθεί ένα ζωντανό-οργανικό αρχείο από ιστορίες της περιοχής. ... See MoreSee Less

1 years ago  ·  

Βραδυά Λήξης για το Caravan Project. Παρουσιάστηκε στο κοινό του Μεταξουργείου και όχι μόνο το έργο της ομάδας του caravan project και των συμμετεχόντων στα εργαστήρια οπτικοακουστικής αφήγησης πάνω σε ιστορίες από χαρακτήρες-χώρους της περιοχής. Στόχος μας ήταν μέσα από μια ενεργητική διάδραση με τους κατοίκους της περιοχής να συνδιαμορφώσουμε από κοινού μέσα μέσα από συναντήσεις, εργαστήρια και κοινοτικές δράσεις τον πρισματικό, αποσπασματικό χαρακτήρα της περιοχής. Για τρεις εβδομάδες ερασιτέχνες κινηματογραφιστές και φωτογράφοι, κάτοικοι της περιοχής του Μεταξουργείου και όχι μονο εργάστηκαν μεθοδικά πάνω σε ιδιαίτερες ιστορίες-θέματα της περιοχής, όπως: τους αστέγους της γέφυρας της λεωφ. Αθηνών, τους οικούς ανοχής της όδου Κολωνού, ένα μηχανουργείο της περιοχής, την ομάδα ποδοσφαίρου του Μεταξουργείου-Κεραμεικού, την υπαίθρια κινέζικη αγορά, έναν οργανοποιό, ένα ψιλικατζίδικο, το καφενείο της κυρά Γιώτας, ένα αυτοσχέδιο θρησκευτικό χώρο Μουσουλμάνων, την ιστορία του Καντίρ, ρακοσυλέκτης που ανήκει στο σύλλογο Έρμη, την ιστορία του κυρίου Πέτρου, κατοικού και γνώστη της περιοχής του Μεταξουργείου και τη γκαλερί Καμχή. Ντοκιμαντέρ, αφηγήσεις, προφορικές ιστορίες και ηχοτοπία που αντανακλούν αφενός με δυναμικό τρόπο την ετερογένεια της περιοχής και αφετέρου συνιστούν ένα μοναδικό αρχείο που ενσωματώνει αυτό τον πλουραλισμό, την πολιτισμική ανθρωπογεωγραφία αυτής περιοχής. Η βραδυά έκλεισε με το live του moa bones ... See MoreSee Less

1 years ago  ·  

Σήμερα 18:30, ιστορίες από το Μεταξουργείο, από το εργαστήριο αφήγησης, ντοκιμαντέρ & ήχου. ... See MoreSee Less

1 years ago  ·  

Magic live: 21:30, μεγάλο yurt, Moa Bones​
Σάββατο 5.11.2016, τελευταία ημέρα του Caravan Project    
... See MoreSee Less

1 years ago  ·  

TWITTER

RT @synathina To @caravanproject_ έρχεται στην Αθήνα και στην πλατφόρμα του #synathina! synathina.gr/el/%CE%B4%CF%8… #ThisIsAthens

About 2 years ago

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ