stratis-vogiatzis
Στρατής Βογιατζής

O Στράτης Βογιατζής γεννήθηκε στη Χίο στις 12 Γενάρη του 1978. Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και φωτογραφία στο φωτογραφικό κέντρο Στερέωσις στη Θεσσαλονίκη. Eργάστηκε μεταξύ άλλων στην Παλαιστίνη σαν ερευνητής με θέμα τα παιδιά και την πολιτική βία, σαν βοηθός για εκπαιδευτικά θέματα στα ‘Σπίτια του Πολιτισμού’ στην Αβάνα, σαν καθηγητής στις τσιγγάνικες κοινότητες της Θεσσαλονίκης, σαν ερευνητής για εκπαίδευση ενηλικών στο μη κυβερνητικό οργανισμό ΙΑLE στο Νέο Δελχί. Έχει συμμετάσχει σε φωτογραφικές αποστολές και δημιουργικά project σε περισσότερες από είκοσι χώρες. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έργα του ανήκουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Έχει σκηνοθέτησει αρκετά ανεξάρτητα ντοκιμαντέρ τα οποία έχουν διακριθεί και βραβευτεί σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ. Έχουν εκδοθεί πέντε βιβλία με το έργο του www.stratisvogiatzis.com

alex2

Αλεξάνδρα Σαλίμπα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το Νοέμβριο του 1982. Σπούδασε οπτικοακουστικές τέχνες στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας (Παν. Αιγαίου) και πολιτιστική διαχείριση στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Μέσων & Πολιτισμού (Πάντειο). Τρέφοντας μια αίσθηση βαθιάς περιέργειας για τον άνθρωπο και τις ιστορίες του και επιθυμώντας να αφουγκραστεί διαφορετικούς κόσμους ξεκίνησε να πειραματίζεται με το ντοκιμαντέρ, την έρευνα και την αφήγηση ιστοριών. Σκηνοθέτησε το πρώτο της ντοκιμαντέρ ως φοιτήτρια με θέμα το έθιμο της ταυροθυσίας στα ορεινά χωριά της Μυτιλήνης. Πέρασε από διάφορα πόστα σε εταιρείες παραγωγής, μουσεία και δημόσιους φορείς (Anemon Productions, Positive Ltd., Magikon, Eλληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Μουσείο Μπενάκη, Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ.α.) ενώ εργάστηκε σαν παραγωγός και σεναριογράφος ντοκιμαντέρ (‘Δράσε Θετικά’ Εκπαιδευτικό Ντοκιμαντέρ, ‘Μήλα μου Πράσινα’ – ΕΤ1). Με τη σκηνοθεσία ξεκίνησε να ξανασχολείται ενεργά από το 2010 (‘Opus 2’ – Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, ‘Sunday Lunch / Pranzo Della Domenica’, συν-σκηνοθεσία με την Paola Crescenzo, ‘Κοινωνικό Ωδείο / Notes’ συν-σκηνοθεσία με την Θέκλα Μαλάμου, ‘Ντίνος’) ενώ από το 2011 έχει αφοσιωθεί στο Caravan Project.

Photo-Maria-D1

Μαρία Δασκαλάκη

Η Μαρία Δασκαλάκη είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Ηγεσίας, Ανθρώπινων Πόρων και Οργανωσιακής Θεωρίας του Πανεπιστημίου του Kingston, United Kingdom. Είναι ψυχολογος-κοινωνιολόγος, με ειδίκευση στην Oργανωσιακή Θεωρία και Οργάνωση Δημιουργικών Ομάδων. Μετά την κατάθεση της προσωπικής της διατριβής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, έχει μια σειρά από σημαντικές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και τόμους με πλήρη πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων, καθώς και ετήσιες παρουσίες σε επιστημονικά συνέδρια τα τελευταία 10 χρόνια. ‘Eχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε peer reviewed journals (συμπεριλαμβανομένου και κορυφαία, ABS 4* οπως το Organization Studies aλλά και σε άλλα journals όπως Journal of Applied and Behavioral Science, International Journal of HRM, International Journal of Urban and Regional Research, Journal of Management Inquiry and Culture and Organisations. Συμμετείχε στη διοργάνωση 4 επιστημονικών συνέδριων προσελκύοντας μια δια-επιστημονική κοινότητα από τον διεθνή ακαδημαϊκό και καλλιτεχνικό χώρο. Είναι κριτής σε 5 επιστημονικά περιοδικά (όλα διεθνή, peer reviewed, 4*). Επίσης είναι μέλος σε τρία ερευνητικά προγράμματα συγκεκριμένα, ‘Ομάδες πόλης και σωματοποιημένη δημιουργικότητα’, ‘Κοινωνική επιχειρηματικότητα, κρίση και νέες μορφές οργάνωσης’ και ‘Αυτοβιογραφικές αφηγήσεις και διατοπικές ταυτότητες’

nansi

Νάνσυ Σελέντη

Η Νάνσυ Σελέντη είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στην Αρχαιολογία και την Ιστορία της Τέχνης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Μουσειολογία, με ειδίκευση στη Μουσειακή Εκπαίδευση, από το Πανεπιστήμιο Essex, United Kingdom. Εργάστηκε 10 χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού στο σχεδιασμό, την οργάνωση, παρουσίαση και αξιολόγηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και στο συντονισμό προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του κοινού στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Από το 2002 εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχοντας παρακολουθήσει μια σειρά από επιμορφώσεις στον τομέα της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αθήνας. Παράλληλα συνεργάζεται με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς στην υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια για την εκπαίδευση και τη μουσειακή αγωγή. Την απασχολεί η διδακτική της Ιστορίας σε πολυπολιτισμικές τάξεις και το δράμα στην εκπαίδευση ως μέσο ένταξης, συνεργασίας, εμπιστοσύνης.

kostaris

Γιάννης Κωσταρής

Ο Γιάννης Κωσταρής γεννήθηκε στη Χίο το 1970. Φωτογραφίζει και γράφει ιστορίες για τόπους και ανθρώπους. Φωτογραφίες και κείμενα του αναρτώνται στο μπλογκ fotamag.blogspot.com. Συντονίζει το διαδυκτιακό περιοδικό misafir.gr. Έχει εκδόσει το βιβλίο “μικρές ιστορίες πατριδογνωσίας”. Πρόσφατα επέστρεψε στη Χίο.

Βερονίκη Κρικώνη

H Βερονίκη Κρικώνη γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου του 1983 στην Αθήνα όπου και διαμένει αυτή τη στιγμή. Οι σπουδές της στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σχέσεις (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και τις Ευρωπαϊκές Πολιτισμικές Σπουδές (Erasmus Mundus Euroculture Programme, Joint Master of Arts) ,της έχουν επιτρέψει να μυηθεί στην κουλτούρα του κοσμοπολιτισμού. ‘Έχει ζήσει στην Ιταλία , τη Πολωνία και την Ολλανδία και γνωρίζει καλά τις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου. Το καλλιτεχνικό της πάθος εκφράζεται μέσα από το σινεμά, το θέατρο και τον χορό. Ο κινηματογράφος αποτέλεσε το όχημα της έμπνευσης και το βασικό εργαλείο της περαιτέρω έρευνας της στο ζήτημα της κατασκευής πολιτισμικών ταυτοτήτων και της οπτικής τους απεικόνισης. Ενώ το ειδικότερο ενδιαφέρον της σε παραγωγές ταινιών μικρού μήκους από νέους καλλιτέχνες των Βαλκανίων και η ανάγκη προώθησης αυτών στο ευρύ κοινό διαμορφώθηκε μέσα από την ίδρυση και ένθερμη δράση της στον ΜΚΟ Balkans Beyond Borders. Έχει διοργανώσει Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στα Τίρανα, την Αθήνα, το Βουκουρέστι, το Σαράγεβο και την Θεσσαλονίκη. Έχει υπάρξει βασικό στέλεχος του σχεδιασμού και υλοποίησης διαφόρων σχεδίων δράσεων βασισμένα σε μορφές μη τυπικής μάθησης στον τομέα των τεχνών και της εκπαίδευσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενώ από το 2012 συμμετέχει ενεργά στο κομμάτι της σύνταξης και υποβολής προτάσεων για Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτούμενα Προγράμματα (Youth in Action Programmes, Creative Europe, Europe for Citizens, European Cultural Foundation, European Fund for the Balkans). Έχει πάθος να γνωρίζει νέες κουλτούρες και πολιτισμούς και επιθυμεί να ενδυναμώνει τους νέους ανθρώπους μέσω της προβολής και δημιουργίας καινοτόμων και δημιουργικών δράσεων.

thekla-malamou

Θέκλα Μαλάμου

Η Θέκλα Μαλάμου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 2 Ιανουαρίου του 1978. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φωτογραφίας της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθηνών. Παρακολούθησε τα σεμινάρια: «Stigma» με τον Antoine D’Agata, «(Re)Visions» με τους David Jimenez και Vincent Dieutre, «Looking from the apple tree down into the garden» με τον Anders Petersen, «On the Road» του Ν.Οικονομόπουλου (πρακτορείο MAGNUM), «Καλλιτεχνική Φωτογραφία – Στοιχεία Ιστορίας και Αισθητικής» του Π. Ριβέλλη, «Καλλιτεχνική Φωτογραφία» των Κ. Αντωνιάδη και Σ.Πάσχου στο Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου. Έχει διδακτική εμπειρία τεσσάρων ετών σε προγράμματα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, στο Πολιτιστικό Ι.Ε.Κ. της Θεσσαλονίκης και σε διάφορες φωτογραφικές λέσχες. Eργάστηκε πάνω σε φωτογραφικά θέματα στην Τουρκία, το Ισραήλ, το Μαρόκο, το Πράσινο Ακρωτήρι, την Ταϊλάνδη και τη Σικελία. Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις  στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει σκηνοθετήσει διάφορα ανεξάρτητα ντοκιμαντέρ και έχει διακριθεί για τη δουλειά της σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ.Το 2011 ξεκίνησε μαζί με μια ομάδα καλλιτεχνών και ερευνητών το Caravan Project, ένα οδοιπορικό με ένα αυτοκινούμενο όχημα στην Ελλάδα , με σκοπό να καταγράψουν και να φέρουν ανείπωτες ιστορίες ανθρώπων στο προσκήνιο.

DSC0410

Γιάννης Αδρίμης

Ο Γιάννης Αδρίμης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Οκτωβρίου τοu 1984. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γ. Αρμένη, έχει εργαστεί ως ηθοποιός σε διάφορες θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές και το 2010-11 σπούδασε κινηματογράφο στην Ακαδημία κινηματογράφου και τηλεόρασης »ACT multimedia»/ Cinecitta στην Ρώμη. Έχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ. Το 2012-13 έζησε στην Κωνσταντινούπολη όπου εργάστηκε στο Ιταλικό σχολείο «Marco Polo» συντονίζοντας ένα καλλιτεχνικό και δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού.

Δημήτρης Κούρτης

Ο Δημήτρης Κούρτης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Ιουλίου 1979 και σπούδασε Kοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Σπουδών. Από το 2004 ως σήμερα έχει εργαστεί στην παραγωγή ντοκιμαντέρ, κινηματογραφικών ταινιών, τηλεοπτικών σειρών και διαφημιστικών. Οι αναζητήσεις του και το ενδιαφέρον του για την επιτόπια έρευνα και την έρευνα αρχείου, τον οδήγησαν στην Τουρκία για την συλλογή εθνομουσικολογικού υλικού για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ με θέμα τους Ζεϊμπέκους της Μικράς Ασίας και στην Ρουμανία για την υλοποίηση ντοκιμαντέρ με θέμα τους περιπλανώμενους τεχνίτες της Ευρώπης Wandergesellen με την υποστήριξη του γαλλογερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARTE TV. Παράλληλα, είναι εμψυχωτής βιωματικών εργαστηρίων αφήγησης ιστοριών και μουσικής, για ενήλικες και παιδιά και επιπλέον έχει επιμεληθεί την έρευνα αρχείου και την συγκέντρωση οπτικοακουστικού υλικού για την δημιουργία συλλεκτικής έκδοσης δίσκου και βιβλίου για την μέχρι τώρα άγνωστη ζωή του μουσικού Κώστα Μπέζου με την Αμερικάνικη εταιρεία Olvido Records.

 

DAN_1624-bw

Ζαφείρης Καραμπάσης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε κοινωνιολογία και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του πτυχίο στις «δυνητικές κοινότητες: ψυχο-κοινωνιολογικές προσεγγίσεις & τεχνικές εφαρμογές». Το 2008 δημοσιεύει την πρώτη εκτενή και εις βάθος ακαδημαϊκή έρευνα για «το blogging στην Ελλάδα: προφίλ, κίνητρα και πρακτικές των ελληνόφωνων bloggers» διαβλέποντας τις ριζικές αλλαγές που θα έφερνε σχεδόν σε κάθε επίπεδο οργάνωσης της ζωής η εκλαΐκευση των εργαλείων δημοσίευσης στο διαδίκτυο (web 2.0) και γενικότερα η, για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, δυνατότητα της αποδιαμεσολαβημένης επικοινωνίας. Από τότε συνεργάζεται με αρκετούς κερδοσκοπικούς και μη οργανισμούς σε μια σειρά από ετερόκλητα new-media project που σχετίζονται με την πολιτική επικοινωνία, τη βιομηχανία του θεάματος, την ακαδημαϊκή έρευνα, τις δημόσιες σχέσεις, τον ακτιβισμό και τη δημοσιογραφία. Εκπονεί τo στρατηγικό σχεδιασμό της online παρουσίας εταιρειών, οργανισμών και θεσμικών οργάνων αναπτύσσοντας, σχεδιάζοντας και επιμελούμενος ιστότοπους και κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, την αρχιτεκτονική της πληροφορίας τους και αλληλεπίδρασης, διαδικτυακές καμπάνιες και εφαρμογές. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον  περιστέφεται γύρω από τις διαδικτυακές τεχνικές του πληθοπορισμού (crowdsourcing) και ειδικότερα τη χρήση διαδικτυακών συνεργατικών εργαλείων για την οργάνωση, τη διαχείριση και την παραγωγή πολυμεσικού και υπερ-κειμενικού περιεχομένου www.sharingiscaring.gr

photo indonesia

Έλσα Κούντιγκ

H Έλσα Κούντιγκ γεννήθηκε στην Αθήνα από πατέρα Ελβετό και μητέρα Ελληνίδα. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης. Σπούδασε ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εθνομουσικολογία στο SOAS (Λονδίνο). Στην Αγγλία συνάντησε το Εmerson College (International School of Storytelling) όπου εκεί ήρθε σε εκ βαθέων επαφή με το παραμύθι και τις μαγικές του ιδιότητες.

Ιόλη 1

Ιόλη Ανδρεάδη

Η Ιόλη Ανδρεάδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη RADA και το King’s College London (MA), στο οποίο kai ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή γύρω από το Θέατρο και την Τελετουργία, ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Είναι απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημιόύ Αθηνών και σπούδασε Πολιτιστική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (MA).

filippos

Φίλιππος Παπαφίλιππου

Ο Φίλιππος Παπαφίλιππου γεννήθηκε στην Αιθιοπία το 1963, σπούδασε οικονομική ανάπτυξη στο  London School of Economics and Political Science (LSE).  Δούλεψε για τα Ηνωμένα Έθνη, κυρίως για την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, συμβάλλοντας στον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες σε κρίση, όπως στο Ιράκ, Βοσνία, Καμπότζη, Αλβανία, Κόσοβο, Κογκό και Μπουρούντι.  Μετά από 15 χρόνια σε ζώνες πολέμου με τον ΟΗΕ εργάστηκε στην χερσόνησο του Γιουκατάν στην Καραϊβική ακτή του Μεξικού, όπου εργάστηκε σαν σύμβουλος επιχειρήσεων και εκπαιδευτής καταδύσεων. Μιλάει επτά γλώσσες και έχει επιβλέψει την έκδοση και παραγωγή τριών βιβλιών επί προσφύγων ως Επικεφαλής προγραμμάτων με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Αλβανία και το Κόσοβο( 1993-2003). Οι προσωπικές του προτιμήσεις καλλιτεχνικής έκφρασης είναι η φωτογραφία και το γράψιμο. Έχει δημοσιευσεί φωτογραφίες και έχει συγγράψει άρθρα για ανθρωπιστικά ζητήματα σε περιοδικά της Ευρώπης και της Αμερικής. Τη περίοδο αυτή εργάζεται με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα στη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής και εκτελεί χρέη συμβούλου στο Caravan Project.