image “Through the Lens of the Other”, Caravan project facilitation in Romania

Αμάλ: συμμετοχικό εργαστήρι Κινηματογράφου για τη δημιουργία ταινίας μυθοπλασίας στη Χίο, στα πλαίσια του THE WALK

Το Caravan Project και ο Στρατής Βογιατζής σε συνεργασία με την Έλενα Μαργαριτίδη και τον Ihab Awad Abu Armana, διοργάνωσαν ένα συμμετοχικό κινηματογραφικό εργαστήρι στην Αγιά Ερμιόνη της Χίου για τη δημιουργία μιας μικρού μήκους ταινίας με θέμα την ιστορία μιας νεαρής Σύριας προσφυγοπούλας. Για τρεις εβδομάδες και με την καθοδήγηση της ομάδας του Caravan Project επτά έφηβοι από τη Χίο και επτά παιδιά από τη Συρία που ζουν στη Χίο μυήθηκαν στoν κόσμο του σινεμά, κινηματογράφησαν, πρωταγωνίστησαν και ολοκλήρωσαν τη ταινία μυθοπλασίας με το τίτλο «Αmal».

Η υπόθεση της ταινίας:

Μετά από ένα ναυάγιο ανοιχτά του Αιγαίου, ένα νεαρό κορίτσι από τη Συρία ξεβράζεται στις όχθες ενός ελληνικού νησιού, όπου αφού διασώζεται από μια κάτοικο του νησιού, σύντομα καταλήγει να εργάζεται για έναν ψαρά που εκμεταλλεύεται τον κόπο της. Κατά τη διάρκεια της διαμονής στο μικρό λιμανάκι του νησιού, συναντά άλλα παιδιά από τη Συρία, τα οποία παίρνουν τη μικρή Αμάλ υπό την προστασία τους. Για να βοηθήσουν την καινούργια τους φίλη να βρει την οικογένεια της, τα παιδιά καταστρώνουν ένα σχέδιο δράσης

Συντελεστές της «Αμάλ» : Hamida Mohammad, Sadika Mohammad, Naderi Mohammad, Mostafa Thabet, Roqayah Rashid, Rama Hamad, Mousa Mohmud, Ισιδώρα Μαυρίκου, Νίκος Τσουκάρης Κυριακή Πλατίγκου, Μαρκελλα Κοντου, Μαργαρίτα Μπελόκα, Κατερίνα Μπελόκα, Μαριέττα Γανιάρη, Ιhab Awad Abu Armana, Έλενα Μαργαριτίδη, Στρατής Βογιατζής, Αndreas Knapp, Leila Weber, Μαρία Μεσολογγίτη, Μικές Κωνσταντάς, Γιάννης Γούτης, Μαρία Πετεινάκη

Tο συμμετοχικό εργαστήρι πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του The Walk.

Το Ταξίδι είναι ένα διεθνές φεστιβάλ τεχνών και συγχρόνως ένας αγώνας αντοχής. Η μικρή Αμάλ, μία κούκλα ύψους 3.5 μέτρων, θα διασχίσει την ευρωπαϊκή ήπειρο για να ρίξει φως στις ιστορίες εκατομμυρίων νεαρών προσφύγων. Θα περάσει από 8 χώρες, θα γίνει δεκτή με εκατοντάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά κατά μήκος της διαδρομής της. Η έκταση και το μέγεθος αυτού του εγχειρήματος εξιτάρει ήδη τη φαντασία, πριν η Αμάλ κάνει καν το πρώτο της βήμα. Θα περπατήσει για όλα εκείνα τα παιδιά που αναγκάζονται να πραγματοποιήσουν ασύλληπτα ταξίδια σε συνθήκες που απειλούν την ίδια τη ζωή τους, πολλά από αυτά ασυνόδευτα και αποκομμένα από τις οικογένειές τους. Η Μικρή Αμάλ θα περπατήσει για να μην τα ξεχάσουμε.

«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.
Το «Ταξίδι»/ ”Τhe Walk”, είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο, Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.

Producer for the Walk in Greece: Yolanda Markopoulou

This film was created as part of the Walk.
www.walkwithamal.org

The Walk is a Good Chance Production presented by Good Chance, Stephen Daldry, David Lan and Tracey Seaward.
Little Amal was created by Handspring Puppet Company. The Walk artistic director is Amir Nizar Zuabi.

Φωτογραφίες: Andreas Knapp & Έλενα Μαργαριτίδη

  • Περισσότερα

    Η Μικρή Αμάλ, που στην γλώσσα της η λέξη «Αμάλ» σημαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες. Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

    Η Χίος είναι το νησί που θα υποδεχτεί τη Μικρή Αμάλ στην Ελλάδα. Την περιμένουμε στις 10 Αυγούστου στις 19.30 στο λιμάνι!

    Μετά την πρωτοφανή διεθνή επιτυχία της παράστασης The Jungle, η Good Chance σε συνεργασία με τους διεθνούς φήμης δημιουργούς της παράστασης War Horse, την Handspring Puppet Company, θα παρουσιάσει το πιο φιλόδοξο έργο της μέχρι στιγμής: The Walk  (Το Ταξίδι)  – ένα κινούμενο φεστιβάλ τέχνης και ελπίδας σε στήριξη των προσφύγων, υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Amir Nizar Zuabi.

    Το 2021, ξεκινώντας από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και φτάνοντας μέχρι και το Ηνωμένο Βασίλειο, Το Ταξίδι θα φέρει κοντά καταξιωμένους καλλιτέχνες, σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς, κοινοτικές ομάδες και ανθρωπιστικές οργανώσεις για να δημιουργήσει ένα από τα πιο καινοτόμα και τολμηρά έργα δημόσιας τέχνης που έχουν επιχειρηθεί ποτέ.

    Η καρδιά του Ταξιδιού είναι η ‘Μικρή Αμάλ’, μία κούκλα ύψους 3,5 μέτρων με τη μορφή μίας νεαρής προσφυγοπούλας, δημιουργία της διακεκριμένης ομάδας Handspring Puppet Company. Αντιπροσωπεύοντας όλα τα εκτοπισμένα παιδιά του κόσμου, πολλά από τα οποία ζουν μακριά από τις οικογένειες τους, η Μικρή Αμάλ θα ταξιδέψει περισσότερα από 8.000 χλμ, μεταφέροντας το κατεπείγον μήνυμα  «Μη μας ξεχνάτε».

    Σε αυτή την περίοδο τεράστιων παγκόσμιων αλλαγών, Το Ταξίδι είναι μία τεράστια καλλιτεχνική απάντηση: μία πολιτιστική οδύσσεια που υπερβαίνει γεωγραφικές, πολιτικές και γλωσσικές διαφορές για να αφηγηθεί μία νέα ιστορία για την ανθρώπινη φύση που μας ενώνει – και για να διασφαλίσει ότι ο κόσμος δε θα ξεχάσει τα εκατομμύρια εκτοπισμένων παιδιών, το καθένα με τη δική του ιστορία, που είναι πιο ευάλωτα από ποτέ εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας.