Eίμαστε πότε αφηγητές και πότε θεατές αφήγησης. Δημιουργούμε και αναζητούμε ιστορίες γιατί αποτελούν μια νοητή γραμμή που πατούμε πάνω της για να προχωρήσουμε.  Η σκέψη μας διαμορφώνεται από αφηγήσεις. Η ζωή μας συνυφαίνεται με τις ιστορίες και ανταποκρίνεται σε αυτές. Ο αφήγηση ξεπηδάει από μια αρχέγονη ανάγκη να γίνει ο θεατής αυτόπτης μάρτυρας του γεγονότος, που θεωρείται ότι αποτελεί το αντικείμενο της προσευχής του. Αφηγούμαστε καθημερινά την ιστορία μας  για να εντάξουμε τα βιώματά μας σε συνεκτικά νοήματα, να ξεπεράσουμε την απομόνωσή μας και να ενωθούμε ξανά με τον κόσμο και τους συνανθρώπους μας. Aν δεν αρθρώσουμε τη δική μας αφήγηση, κάποιος άλλος θα το κάνει για λογαριασμό μας, αν η κοινωνία δεν φτάσει σε μια συλλογική αφήγηση, μια διαφορετική αφήγηση θα επιβληθεί από κάποιους άλλους.

Αρχείο ιστοριών

Η δημιουργία του caravanproject.org δεν αποσκοπεί μονάχα στο να αναδείξει αποτελεσματικότερα το πολιτιστικό έργο της δραστηριότητάς μας, αλλά πολύ περισσότερο να αποτελέσει ένα κομβικό σημείο διάδρασης. Κι ακόμη περισσότερο, να δημιουργηθεί ένα εναποθετήριο ιστοριών, μια διαδραστική πλατφόρμα πολυμεσικής αφήγησής τους, χώρος ενός ολοένα και διευρυνόμενου οικοσυστήματος εκπαίδευσης, συνεργασίας, συντονισμού και αλληλοτροφοδότησης.

Στόχος μας ήταν η σύσταση ενός οργανικά εμπλουτιζόμενου κοινού πόρου τεκμηρίων της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Για το λόγο αυτό θέσαμε ως προτεραιότητά μας τη δημιουργία ενός αρχείου ιστοριών. Αυτό φιλοδοξούμε να αποτελέσει σημείο αναφοράς που θα συντελεί στη διατήρηση της σχέσης για δημιουργία και συμμετοχή στις τοπικές κοινωνίες αλλά και θα εμπνέει τη διήγηση και διαχείριση των ιστοριών μέσα από την αποτελεσματική συλλογή και αρχειοθέτησή τους.

Κάθε ενδιαφερόμενος, τόσο μέσα από την αλληλεπίδραση του με το χώρο της έκθεσης και τα σεμινάρια αφήγησης του Caravan Project όσο και ελεύθερα μέσω του διαδικτύου, θα έχει τη δυνατότητα να εναποθέσει ανθρώπινες ιστορίες που έχει καταγράψει, συμβάλλοντας έτσι στον εμπλουτισμό ανείπωτων ιστοριών ανά την Ελλάδα. Αυτές οι ιστορίες σταδιακά και συστηματικά, πέρα ότι θα βρίσκονται ανοικτά, δημόσια προσβάσιμες, θα μπορέσουν να αποτελέσουν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο μέσω του οποίου άλλες ομάδες, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και μη, στο μέλλον,  θα μπορέσουν να αναπτύξουν τις δικές τους δραστηριότητες.

Εργαστήριο ιστοριών

Στο εργαστήριο ιστοριών του Caravan Project επιθυμούμε να δημιουργήσουμε κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες για την καταγραφή και τη διάσωση  ιστοριών. Γι’ αυτό προσφέρουμε σε ομάδες ενηλίκων, στους τόπους που  επισκεπτόμαστε, βασικές γνώσεις, εργαλεία και πρακτικές για την καταγραφή των ιστοριών αυτών, μέσω σεμιναρίων δημιουργικής ιστόρησης για ενήλικες.

Η παραγωγή ιστοριών από τους συμμετέχοντες, σε συνεργασία με τους δημιουργούς του Caravan Project, βάσει συγκεκριμένων θεματικών με διάφορες προσβάσιμες τεχνολογίες όπως το digital storytelling και η εναπόθεση τους στο αρχείο των ιστοριών, αποτελούν τον τελικό μας στόχο.

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια διεξάγονται μέσα στο χώρο (yurt) του Caravan Project, όπου κάθε φορά κατασκηνώνουμε. Η διάρκεια τους είναι έξι (6) ημέρες ενώ λειτουργούν σε μία ομάδα των τριάντα (30) ατόμων. Απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους κάθε ηλικίας, κοινωνικού στρώματος και χρώματος, διασφαλίζοντας έτσι τον πλουραλισμό των φωνών.