Μαθήματα & καθηγητές

  • Εργαστήρι Ντοκιμαντέρ και Αφήγησης | Χρήστος Καρακέπελης - Στρατής Βογιατζής

    Το πρόσωπο σαν ζωντανός καθρέφτης του αστικού τοπίου! Πορτραίτα σε κίνηση ελικοειδή, φυγόκεντρη ή κεντρομόλο, σμιλεμένα κινηματογραφικά  αντανακλούν την αύρα  της γειτονιάς  στην οποία ζουν, το Μεταξουργείο. Κινηματογραφημένα από τους ανθρώπους της γειτονιάς,  γνώστες και μη της κινηματογραφικής γλώσσας , γεννούν ένα βλέμμα σύγχρονο πάνω στο οικείο και το αλλότριο. Πώς βγαίνει κανείς εκεί έξω αναζητά, συνδέεται και μετά δίνει μορφή σε αυτό το περιεχόμενο που συλλέγει;  Πώς η κινηματογράφηση ή η φωτογράφηση είναι πρώτα από όλα μια ενσώματη αισθαντική εμπειρία σε φυσικό χώρο, μια απόπειρα σύνδεσης με τον κόσμο; Μια κινηματογραφική  περιπέτεια  ενδοσκόπησης,  μέσα από την ανάγκη συνάντησης με τον  άλλον. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να δημιουργηθούν μικρά ντοκιμαντέρ, φωτογραφικές συνθέσεις, αποσπασματικές αφηγήσεις από ανθρώπους, χαρακτήρες και χώρους της περιοχής του Μεταξουργείου. 


    karakepelisΟ Χρήστος Καρακέπελης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1962. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και σκηνοθεσία κινηματογράφου στη σχολή Σταυράκου. Σκηνοθέτησε δύο ταινίες μικρού μήκους ενώ έχει δουλέψει στη διαφήμιση για πολλά χρόνια σκηνοθετώντας διαφημιστικά. Εχει γράψει σενάρια για ντοκιμαντέρ και σκηνοθέτησε σειρές ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση. Το 2000 ολοκλήρωσε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους «Το σπίτι του Κάιν» η οποία συμμετείχε σε σημαντικά φεστιβάλ και έλαβε πολλά βραβεία.


    TA9A2289

    O Στράτης Βογιατζής γεννήθηκε στη Χίο στις 12 Γενάρη του 1978. Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και φωτογραφία στο φωτογραφικό κέντρο Στερέωσις στη Θεσσαλονίκη. Eργάστηκε μεταξύ άλλων στην Παλαιστίνη σαν ερευνητής με θέμα τα παιδιά και την πολιτική βία, σαν βοηθός για εκπαιδευτικά θέματα στα ‘Σπίτια του Πολιτισμού’ στην Αβάνα, σαν καθηγητής στις τσιγγάνικες κοινότητες της Θεσσαλονίκης, σαν ερευνητής για εκπαίδευση ενηλικών στο μη κυβερνητικό οργανισμό ΙΑLE στο Νέο Δελχί. Έχει συμμετάσχει σε φωτογραφικές αποστολές και δημιουργικά project σε περισσότερες από είκοσι χώρες. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έργα του ανήκουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Έχει σκηνοθέτησει αρκετά ανεξάρτητα ντοκιμαντέρ τα οποία έχουν διακριθεί και βραβευτεί σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ. Έχουν εκδοθεί πέντε βιβλία με το έργο του.

    
www.stratisvogiatzis.com


  • Tοπογραφίες: Αφήγηση-Φωτογραφία-Αρχείο | Γιάννης Κωσταρής - Aλεξάνδρα Σαλίμπα

    Τόποι είναι οι άνθρωποι, και άνθρωποι είναι οι τόποι. Κάθε τόπος είναι όλοι οι άνθρωποι που πέρασαν και θα περάσουν από αυτόν, το παρελθόν και το παρόν αξεχώριστα

    Στο εργαστήριο Tοπογραφίες: Αφήγηση-Φωτογραφία-Αρχείο, θα προσκαλέσουμε ανθρώπους από το Μεταξουργείο να ξεκουβαριάσουν τις μνήμες τους και μέσα από τα θραύσματα των αφηγήσεων τους, τις αναμνηστικές τους φωτογραφίες, τις σιωπές και τα βλέμματα τους, τις σχέσεις τους με τους χώρους που κατοικούν και τους χώρους που τους περιβάλλουν, θα συλλέξουμε προσωπικές ‘τοπογραφίες’ για την περιοχή του Μεταξουργείου.

    Θεματικές εργαστηρίου: φωτογραφία και αφήγηση, δημιουργική επανάγνωση φωτογραφιών αρχείου, προφορικές αφηγήσεις – συνεντεύξεις, επεξεργασία υλικού – αφηγηματικές συνθέσεις.

     


    kostaris

     

    Ο Γιάννης Κωσταρής γεννήθηκε στη Χίο το 1970. Φωτογραφίζει και γράφει ιστορίες για τόπους και ανθρώπους. Φωτογραφίες και κείμενα του αναρτώνται στο μπλογκ fotamag.blogspot.com. Συντονίζει το διαδυκτιακό περιοδικό misafir.gr. Έχει εκδόσει το βιβλίο “μικρές ιστορίες πατριδογνωσίας” και το βιβλίο «Το Χωριό».


    photoalexH Aλεξάνδρα Σαλίμπα γεννήθηκε στην Αθήνα το Νοέμβριο του 1982. Αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτισμικής Επικοινωνίας & Τεχνολογίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με ειδίκευση στις οπτικοακουστικές τέχνες και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην Πολιτιστική Διαχείριση, από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σκηνοθέτησε το πρώτο της ντοκιμαντέρ ως φοιτήτρια με θέμα το έθιμο της ταυροθυσίας στα ορεινά χωριά της Μυτιλήνης. Πέρασε  από διάφορα πόστα σε εταιρείες παραγωγής ντοκιμαντέρ, ενώ έχει εργαστεί σαν παραγωγός, ερευνήτρια και σεναριογράφος ανεξάρτητων ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο («Δράσε Θετικά», «Μήλα μου Πράσινα» κ.α.).  Έχει σκηνοθετήσει ανεξάρτητα ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους ( «Η γιορτή», «Opus» 2, «Sunday Lunch» κ.α.). Από το 2012 ως βασικός συντελεστής του Caravan Project, έχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ιστορίες και τα ντοκιμαντέρ «Ντίνος – Ο Λυράρης της Νισύρου» και «Κοινωνικό Ωδείο / Notes» σε συν-σκηνοθεσία με την Θέκλα Μαλάμου.  Κατά καιρούς συγγράφει άρθρα σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ. Από το 2014 ασχολείται ενεργά με τη φωτογραφία και έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια τους Χάρη Κακαρούχα, Παύλο Φυσάκη & Πάσκουα Βοργιά, Λάμπρο Παπανικολάτο & Ελένη Μουζακίτη, ενώ έχει συμμετάσχει σε δύο ομαδικές εκθέσεις στο πλαίσιο των σεμιναρίων της κολεκτίβας Depression Era & στο πλαίσιο του Athens Photo Festival.

  • Ηχοϊστορίες από το Μεταξουργείο | Γιώργος Σαμαντάς και Ντάνα Παπαχρήστου / Akoo-0

    Πώς ο ήχος διαμεσολαβεί στη σχέση μας με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον μίας περιοχής;

    Ποια είναι η σχέση της ηχογράφησης με το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, τις μνήμες αλλά και τις προσδοκίες μας; 

    Και πώς, με εργαλείο τον ήχο, μπορούμε να αναπτύξουμε αλλα και να αφηγηθούμε αυτή τη σχέση;

    Μέσα από ένα εργαστήριο ακρόασης, ηχογράφησης πεδίου και επεξεργασίας ήχου θα περιηγηθούμε στη γειτονιά του Μεταξουργείου. Θα χαράξουμε τις δικές μας διαδρομές, θα αναζητήσουμε ψίθυρους και τραγούδια, θορύβους και σιωπές,

    και θα συνθέσουμε τη δική μας ηχητική ιστορία.

    Για να την εξιστορήσουμε, θα συνεργαστούμε με τις άλλες ομάδες εργασίας του Caravan, πειραματιζόμενοι και πειραματιζόμενες με τη σχέση του ήχου σαν μέσο με άλλα μέσα, όπως την κινούμενη εικόνα ή τη φωτογραφία, το χάρτη, τη δημιουργική γραφή.


    download

    O Γιώργος Σαμαντάς είναι κοινωνικός ανθρωπολόγος με ειδίκευση στον ήχο. Ασχολείται με την καταγραφή, ανάλυση και ανασύνθεση του ηχοτοπίου, την ηχητική τέχνη και τη μουσική. Έχει εργαστεί ως ηχολήπτης, sound designer, ραδιοφωνικός παραγωγός και dj.


    Dana-150x150

    H Ντάνα Παπαχρήστου είναι μουσικός και μουσικολόγος, υποψήφια διδάκτορας στο Paris VIII (Vincenne – St. Denis) και στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (Κέρκυρα). Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το συνδυασμό διαφόρων μορφών τέχνης μέσω των νέων τεχνολογιών.  Έχει εργαστεί ως μουσικός στην εκπαίδευση, σε ορχήστρες και μουσικά συγκροτήματα.


  • ΜΟΝΤΑΖ| Iωάννα Πογιαντζή

    Στην διαλεκτική διεργασία του Ντεκουπάζ-Μοντάζ, όπως σωστότερα έπρεπε να λέγεται, οφείλεται σε καταλυτικό βαθμό η δημιουργία του κινηματογραφικού χωροχρόνου, του ρυθμού, της ιδέας, της αφηγηματικής δομής μιας ταινίας.  Μέσα από διαφορετικές φόρμες μοντάζ θα εκπαιδευτούν οι συμμετέχοντες να «κόβουν» τα πλάνα τους στο σωστό σημείο, να αξιοποιούν τα ρακόρ κίνησης και βλεμμάτων, την αίσθηση του εσωτερικού και εξωτερικού ρυθμού του κινηματογραφημένου υλικού τους.


    11826030_885543821528799_8660553249379932531_nΗ Ιωάννα Πογιαντζή γεννήθηκε το 1983 στην Πάτρα. Αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το 2004.  Από το 2004 έως και σήμερα, εργάζεται ως μοντέρ στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Σήμερα ως ελεύθερος επαγγελματίας μοντέρ, έχει στο ενεργητικό της  δύο ταινίες μεγάλου μήκους, αρκετές μικρού μήκους, τηλεταινίες, διαφημιστικά σποτ για την τηλεόραση καθώς και βραβευμένα ντοκιμαντέρ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.