image Bήμα: Το Caravan Project κάνει στάση στο Μεταξουργείο

Ιχνηλατικές αφηγήσεις μέσα από το «Caravan Project». Nαυτεμπορική

Με στόχο, μέσα από μια σειρά εργαστηρίων, κοινοτικών δράσεων και συναντήσεων, να συνδιαμορφωθούν και να μεταφερθούν σε μια ψηφιακή πλατφόρμα, νέες γεωγραφίες – αφηγήσεις που αντιβαίνουν στις κυρίαρχες και δημιουργούν έναν αλλοτινό τόπο συλλογικής αυτοέκφρασης και εκπροσώπησης, η επιτυχημένη πολυμεσική έκθεση «Caravan Project», τον Οκτώβριο, παρεμβαίνει με την εγκατάστασή της στην πλατεία Αυδή, στο Μεταξουργείο, με ελεύθερη συμμετοχή.

Μαζί με κατοίκους και φίλους της γειτονιάς του Μεταξουργείου και με όχημα την αφήγηση, θα γίνει ιχνηλάτηση σε πτυχές του δημόσιου χώρου, ανθρώπινους χαρακτήρες, ασυνέχειες και μεταβάσεις, δημιουργώντας έναν νέο θύλακα ώσμωσης και καταγραφής των αποσπασματικών αφηγήσεων της περιοχής.

Το «Caravan Project» ξεκίνησε το 2011, ως ένα οδοιπορικό ερευνητών, καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών στην Ελλάδα, με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Με εργαλεία το ντοκιμαντέρ, τη φωτογραφία και την αφήγηση και με όλες τις δράσεις του να προσφέρονται αφιλοκερδώς, έφερε στο φως ξεχωριστές ανθρώπινες ιστορίες, που μπορούν να εμπνεύσουν και να συγκινήσουν, αναδεικνύοντας µια εμψυχωτική πλευρά της χώρας.

Έχοντας ταξιδέψει σε Μυτιλήνη, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία µε δήμους και τοπικούς φορείς, εκπαιδευτικές δομές και πολιτιστικούς οργανισμούς, το έχουν επισκεφτεί 6.300 άτομα, 4.000 μαθητές έχουν συμμετάσχει στα εκπαιδευτικά του προγράμματα, 3.500 θεατές έχουν παρακολουθήσει προβολές των ντοκιμαντέρ του, 1.000 άτομα έχουν συμμετάσχει στις κοινοτικές του δράσεις, 2.000 θεατές έχουν παρακολουθήσει πάνω από 10 μουσικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις του, ενώ διεθνή, πανελλαδικά και τοπικά μέσα τού έχουν κάνει εκτεταμένες αναφορές και αφιερώματα. Ύστερα από 5 χρόνια οδοιπορικού, τελευταίος σταθμός του είναι η περιοχή του Μεταξουργείου, στην Αθήνα.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε κατοίκους και φίλους της περιοχής, ενώ το κάλεσμα απευθύνεται και σε δημιουργούς από τον τομέα των οπτικοακουστικών τεχνών, που επιθυμούν να μετέχουν ενεργά και να συνδράμουν δημιουργικά στη συλλογή και την καταγραφή υλικού. Τα εργαστήρια έχουν εντατικό χαρακτήρα, οι παρακολουθήσεις είναι υποχρεωτικές και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει σε ένα από τα τρία. H συμμετοχή είναι ελεύθερη, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται μέσω της ιστοσελίδας του «Caravan Project» (www.caravanproject.org).

FACEBOOK

Με δύο ταινίες συμμετέχει το Caravan Project στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στην ενότητα "Ελληνικό Πανόραμα":
"Man at Home" σε σκηνοθεσία Στρατή Βογιατζή / Stratis Vogiatzis και Κωνσταντίνου Κουκούλη / Konstantinos Koukoulis
και "Σόλων, Ταξίμι στο Χρόνο" σε σκηνοθεσία Γιάννη Αδρίμη / Yannis Adrimis.
Σάββατο 4.3.2017 | 17:45 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας / Ολύμπιον
Κυριακή 5.3.2017 | 13:00 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης / Αποθήκη 1-Λιμάνι
... See MoreSee Less

2 months ago  ·  

Ξεστήσιμο των Υurts..πάντα ο χώρος μοιάζει άδειος χωρίς τα γιουρτάκια έστω και αν στήνονται στον εκάστοτε χώρο για λίγο καιρό. Περίσσότερο από τη πραγματική κατάληψη σημασία έχει η συμβολική επανοηματοδότηση του δημόσιου χώρου. Τα γιουρτ εποικούν ένα δημόσιο χώρο, παραμένουν εκεί για ένα μήνα δημιουργώντας συνθήκες μιας φανταστικής όσο και πραγματικής συνεύρεσης. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλα τα παιδιά που βοήθησαν στις εργασίες του Kάραβαν στο Μεταξουργείο και στη προσπάθεια αυτή να δημιουργηθεί ένα ζωντανό-οργανικό αρχείο από ιστορίες της περιοχής. ... See MoreSee Less

5 months ago  ·  

Βραδυά Λήξης για το Caravan Project. Παρουσιάστηκε στο κοινό του Μεταξουργείου και όχι μόνο το έργο της ομάδας του caravan project και των συμμετεχόντων στα εργαστήρια οπτικοακουστικής αφήγησης πάνω σε ιστορίες από χαρακτήρες-χώρους της περιοχής. Στόχος μας ήταν μέσα από μια ενεργητική διάδραση με τους κατοίκους της περιοχής να συνδιαμορφώσουμε από κοινού μέσα μέσα από συναντήσεις, εργαστήρια και κοινοτικές δράσεις τον πρισματικό, αποσπασματικό χαρακτήρα της περιοχής. Για τρεις εβδομάδες ερασιτέχνες κινηματογραφιστές και φωτογράφοι, κάτοικοι της περιοχής του Μεταξουργείου και όχι μονο εργάστηκαν μεθοδικά πάνω σε ιδιαίτερες ιστορίες-θέματα της περιοχής, όπως: τους αστέγους της γέφυρας της λεωφ. Αθηνών, τους οικούς ανοχής της όδου Κολωνού, ένα μηχανουργείο της περιοχής, την ομάδα ποδοσφαίρου του Μεταξουργείου-Κεραμεικού, την υπαίθρια κινέζικη αγορά, έναν οργανοποιό, ένα ψιλικατζίδικο, το καφενείο της κυρά Γιώτας, ένα αυτοσχέδιο θρησκευτικό χώρο Μουσουλμάνων, την ιστορία του Καντίρ, ρακοσυλέκτης που ανήκει στο σύλλογο Έρμη, την ιστορία του κυρίου Πέτρου, κατοικού και γνώστη της περιοχής του Μεταξουργείου και τη γκαλερί Καμχή. Ντοκιμαντέρ, αφηγήσεις, προφορικές ιστορίες και ηχοτοπία που αντανακλούν αφενός με δυναμικό τρόπο την ετερογένεια της περιοχής και αφετέρου συνιστούν ένα μοναδικό αρχείο που ενσωματώνει αυτό τον πλουραλισμό, την πολιτισμική ανθρωπογεωγραφία αυτής περιοχής. Η βραδυά έκλεισε με το live του moa bones ... See MoreSee Less

5 months ago  ·  

Σήμερα 18:30, ιστορίες από το Μεταξουργείο, από το εργαστήριο αφήγησης, ντοκιμαντέρ & ήχου. ... See MoreSee Less

6 months ago  ·  

Magic live: 21:30, μεγάλο yurt, Moa Bones​
Σάββατο 5.11.2016, τελευταία ημέρα του Caravan Project    
... See MoreSee Less

6 months ago  ·  

Σήμερα, στις 19.00, αυτοσχεδιάζουμε: Contact Improvisation @ Caravan Project .

Οι Ex-Nihilo, μία ομάδα δημιουργικών ανθρώπων, υπό την καθοδήγηση της Therèse Vandamme, αυτοσχεδιάζει αποδομώντας αποσπάσματα κείμενων όπως του Χάινερ Μύλλερ και του Νίκου Καρούζου.

Η κίνηση γίνεται κομμάτι του κειμένου. οι λέξεις μεταμορφώνονται σε σώματα που ενώνονται σε ένα πέρασμα, σε μια κατάσταση συλλογικής συμμετοχής.

Είσοδος Ελεύθερη.
... See MoreSee Less

6 months ago  ·  

Απόψε, στις 20.30, έχουμε στο μικρό yurt του Caravan Project, Μουσικές και Αφηγήσεις / Spooky & Shoking:

Ελάτε να ακούσετε τρομακτικές και πονηρές ιστορίες στα yurt του caravan project.

Μέσα στις στρογγυλές μογγολικές σκηνές θα πούμε ιστορίες για ό,τι δεν πρέπει να λέγεται και να ακούγεται. Ιστορίες που ξυπνούν πάθη και δημιουργούν ανατριχίλες, ιστορίες για κρέατα και για κόκκαλα, για ιππότες, νεαρές νύφες, ιερές κατσίκες και μεταμορφωμένα παιδιά. Ιστορίες που μας φέρνουν κοντά, που μας κάνουν να σφίγγουμε το χέρι του διπλανού μας... γιατί ο φόβος και το πάθος είναι για δυο!

Έλσα Κούντιγκ: αφήγηση και τραγούδι - βιολοντσέλο
Έλλη Γιαννάκη: αφήγηση και τραγούδι - ούτι, πολίτικη λύρα
Δημήτρης Κούρτης: ακορντεόν, κρουστά, τραγούδι

Η παράσταση είναι για ενήλικες (και νέους από 13 ετών και πάνω)

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.
... See MoreSee Less

6 months ago  ·  

Ολοκληρώθηκε και το μαθητικό εργαστήρι ντοκιμαντέρ του Caravan Project και άλλη μια ιστορία έρχεται να προστεθεί στις αφηγήσεις για την περιοχή του Μεταξουργείου, πλέον μέσα από τα μάτια των παιδιών. Οι μαθητές του 4ου ΕΠΑΛ Αθηνών ήταν "Οι Ανεστίαστοι" κινηματογραφιστές, που με πάθος εστίασαν στην ιστορία της πλατείας Αυδή μέσα από μύθους και αλήθειες! Stay Tuned! 🎬 ... See MoreSee Less

6 months ago  ·  

TWITTER

RT @synathina To @caravanproject_ έρχεται στην Αθήνα και στην πλατφόρμα του #synathina! synathina.gr/el/%CE%B4%CF%8… #ThisIsAthens

About 7 months ago

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ