image Bήμα: Το Caravan Project κάνει στάση στο Μεταξουργείο image Eπιβάτες, σε συνεργασία με το φεστιβάλ Χίου και το Allianz Cultural Insitute.

Ιχνηλατικές αφηγήσεις μέσα από το «Caravan Project». Nαυτεμπορική

Με στόχο, μέσα από μια σειρά εργαστηρίων, κοινοτικών δράσεων και συναντήσεων, να συνδιαμορφωθούν και να μεταφερθούν σε μια ψηφιακή πλατφόρμα, νέες γεωγραφίες – αφηγήσεις που αντιβαίνουν στις κυρίαρχες και δημιουργούν έναν αλλοτινό τόπο συλλογικής αυτοέκφρασης και εκπροσώπησης, η επιτυχημένη πολυμεσική έκθεση «Caravan Project», τον Οκτώβριο, παρεμβαίνει με την εγκατάστασή της στην πλατεία Αυδή, στο Μεταξουργείο, με ελεύθερη συμμετοχή.

Μαζί με κατοίκους και φίλους της γειτονιάς του Μεταξουργείου και με όχημα την αφήγηση, θα γίνει ιχνηλάτηση σε πτυχές του δημόσιου χώρου, ανθρώπινους χαρακτήρες, ασυνέχειες και μεταβάσεις, δημιουργώντας έναν νέο θύλακα ώσμωσης και καταγραφής των αποσπασματικών αφηγήσεων της περιοχής.

Το «Caravan Project» ξεκίνησε το 2011, ως ένα οδοιπορικό ερευνητών, καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών στην Ελλάδα, με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Με εργαλεία το ντοκιμαντέρ, τη φωτογραφία και την αφήγηση και με όλες τις δράσεις του να προσφέρονται αφιλοκερδώς, έφερε στο φως ξεχωριστές ανθρώπινες ιστορίες, που μπορούν να εμπνεύσουν και να συγκινήσουν, αναδεικνύοντας µια εμψυχωτική πλευρά της χώρας.

Έχοντας ταξιδέψει σε Μυτιλήνη, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία µε δήμους και τοπικούς φορείς, εκπαιδευτικές δομές και πολιτιστικούς οργανισμούς, το έχουν επισκεφτεί 6.300 άτομα, 4.000 μαθητές έχουν συμμετάσχει στα εκπαιδευτικά του προγράμματα, 3.500 θεατές έχουν παρακολουθήσει προβολές των ντοκιμαντέρ του, 1.000 άτομα έχουν συμμετάσχει στις κοινοτικές του δράσεις, 2.000 θεατές έχουν παρακολουθήσει πάνω από 10 μουσικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις του, ενώ διεθνή, πανελλαδικά και τοπικά μέσα τού έχουν κάνει εκτεταμένες αναφορές και αφιερώματα. Ύστερα από 5 χρόνια οδοιπορικού, τελευταίος σταθμός του είναι η περιοχή του Μεταξουργείου, στην Αθήνα.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε κατοίκους και φίλους της περιοχής, ενώ το κάλεσμα απευθύνεται και σε δημιουργούς από τον τομέα των οπτικοακουστικών τεχνών, που επιθυμούν να μετέχουν ενεργά και να συνδράμουν δημιουργικά στη συλλογή και την καταγραφή υλικού. Τα εργαστήρια έχουν εντατικό χαρακτήρα, οι παρακολουθήσεις είναι υποχρεωτικές και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει σε ένα από τα τρία. H συμμετοχή είναι ελεύθερη, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται μέσω της ιστοσελίδας του «Caravan Project» (www.caravanproject.org).