image Eπιβάτες, σε συνεργασία με το φεστιβάλ Χίου και το Allianz Cultural Insitute.

ΤΑ ΝΕΑ: Η «αόρατη» Ελλάδα

Κινηματογραφιστές και φωτογράφοι συλλέγουν καθημερινές ιστορίες από τον Έβρο ως την Κρήτη, αφηγούμενοι τον αγώνα της επιβίωσης.

Της Διονυσίας Μαρίνου

Το ντοκιμαντέρ, η αφήγηση και η φωτογραφία. Αυτά είναι τα στοιχεία που καθορίζουν τη δράση του Caravan Project. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία εμπνευσμένων δημιουργών που ξεκίνησε το 2011 με στόχο την καταγραφή και αποτύπωση ανθρώπινων ιστοριών που έχουν τη δύναμη να αφυπνίσουν. «Οι ειδικότητές μας είναι κυρίως κινηματογραφιστές, φωτογράφοι, ερευνητές, μπλόγκερ, μοντέρ και καλλιτέχνες. Έχουμε και διάφορους φίλους και υποστηρικτές που έρχονται κοντά στο Caravan και μας βοηθάνε γιατί είναι αρκετά μεγάλο έργο. Έχουμε και εθελοντές καθώς κινητοποιούμε τους ενεργούς πολίτες κάθε τοπικής κοινωνίας που επισκεπτόμαστε» αναφέρει ο Στρατής Βογιατζής, ιθύνων νους του εγχειρήματος.

Τα μέλη της ομάδας βγαίνοντας στον δρόμο με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, επισκέφθηκαν απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας, από τα Πομακοχώρια ως την Κρήτη και από το Καστελόριζο μέχρι το Άγιον Όρος. Εκεί φωτογράφισαν όχι μόνο τα τοπία αλλά και τους ανθρώπους, τις ιστορίες των οποίων κινηματογράφησαν, παράγοντας έτσι 12 ντοκιμαντέρ. Ψαράδες, Ρομά, άστεγοι και μετανάστες μοιράστηκαν την πορεία της ζωής τους, συμβάλλοντας στο σχηματισμό μια μικρής κιβωτού από ανθρώπινες ιστορίες, μέσα από την οποία αναδεικνύονται η διαφορετικότητα και ο πλουραλισμός των φωνών. Γι’ αυτό και όλο το υλικό δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της πρωτοβουλίας, caravanproject.org, ενώ απέσπασε και αρκετές διακρίσεις σε φεστιβάλ. «Φιλοδοξούμε να αποτελέσει σημείο αναφοράς που θα συντελεί στη διατήρηση της σχέσης για δημιουργία και συμμετοχή στις τοπικές κοινωνίες αλλά και θα εμπνέει τη διήγηση και διαχείριση των ιστοριών μέσα από την αποτελεσματική συλλογή και αρχειοθέτησή τους» σημειώνουν οι δημιουργοί του Καραβανιού.

ΕΩΣ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2013. Την περίοδο αυτή, η ομάδα βγήκε και πάλι στον δρόμο για να συνεχίσει το έργο της. Αυτή τη φορά προσπαθούν να εμβαθύνουν στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Καραβανιού. Η δεύτερη φάση του εγκαινιάστηκε στη Μυτιλήνη τον περασμένο Οκτώβριο ενώ σειρά θα πάρουν η Κρήτη, τα Γιάννινα, η Σύρος, η Καλαμάτα, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα. Σε κάθε σταθμό, έως τον Μάιο του 2016, όταν και ολοκληρώνεται το εγχείρημα, η ομάδα σταματά για ένα μήνα και στήνει δύο κυκλικές σκηνές στις οποίες φιλοξενούν όλα τα events.

Το ημερήσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει έκθεση με το υλικό που συγκεντρώθηκε την πρώτη περίοδο του Caravan Project, εργαστήρια δημιουργικής ιστόρησης για ενηλίκους, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, προβολές ντοκιμαντέρ και συζητήσεις με το κοινό αλλά και συλλογή νέων ιστοριών με σκοπό την ενίσχυση του αρχείου. Αφού το οδοιπορικό στην Ελλάδα ολοκληρωθεί, το Καραβάνι θα βγει εκτός συνόρων, καλεσμένο πολιτιστικών ιδρυμάτων, μουσείων και φορέων σε πόλεις όπως το Βερολίνο, το Παρίσι και η Νέα Υόρκη για να παρουσιάσει τη δουλειά του.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ