Ήβη

RoaA

Το Caravan Project ταξίδεψε στην Ειδόμενη, τη κύρια πύλη εξόδου των προσφύγων προς τη βόρεια Ευρώπη και συνάντησε τη Ρόα, μια νεαρή Σύρια-Παλαιστίνια πρόσφυγα.

Για το ντοκιμαντέρ εργάστηκαν οι: Μάνος Παπαδόπουλος Θέκλα Μαλάμου Βερονίκη Κρικώνη Στρατής Βογιατζής Μουσική: Χρύσανθος ΧριστοδούλουΤο Caravan Project ταξίδεψε στην Ειδόμενη, την κύρια πύλη εξόδων των προσφύγων προς την βόρεια Ευρώπη και συνάντησε τη Ρόα, μια νεαρή Σύρια-Παλεστίνια πρόσφυγα.

Μέσα από τις αφηγήσεις της Ρόα αντιλαμβανόμαστε την τραγωδία αυτών των ανθρώπων, τις τραυματικές τους εμπερίες, μαθαίνουμε για  τους φόβους, τις προσδοκίες και τα όνειρα που κάνουν για το μέλλον.  Οι Σύριοι έχουν υποστεί μια εκποίηση της ταυτότητάς τους, έναν κατακερματισμό της προσωπικότητάς τους, καθώς πλέον χαρτογραφούνται και καταγράφονται όλοι με τον όρο “πρόσφυγες”. Η ατομικότητα τους έχει διαρραγεί, κανείς δεν γνωρίζει τα ονόματα και την οικογένεια τους, από που προέρχονται, τις ελπίδες και τους κρυφούς τους πόθους. Η ανθρώπινη ιδιότητα τους έχει εκφυλιστεί και όλοι πλέον υπάγονται στην κατηγορία του πρόσφυγα. Είναι χρέος μας να συστήσουμε ξανά τα θραύσματα της ταυτότητας αυτών των ατόμων, να ακολουθήσουμε τα ίχνη τους, να ζωντανέψουμε τις μνήμες τους και να τους δώσουμε βήμα να αφηγηθούν την ιστορία τους.