POPAGANDA: Το Caravan Project κατασκηνώνει στην Αλεξανδρούπολη
Η πολυμελής καλλιτεχνική ομάδα συνεχίζει το οδοιπορικό της στη Βόρεια Ελλάδα και κατασκηνώνει με τις μογγολικές σκηνές της.
Το μεγάλο οδοιπορικό της ομάδας του Caravan Project, που ταξιδεύει και κατασκηνώνει σε πόλεις και χωριά με δύο μογγολικές σκηνές yurt, ξεκίνησε το 2014 από την Μυτιλήνη και συνεχίστηκε το 2015 στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης. Φέτος, η ομάδα ανεβαίνει βόρεια και υπόσχεται ακόμη μια χρονιά γεμάτη νομαδικές περιπλανήσεις και «καταδύσεις» στον ανέγγιχτο κόσμο των ανθρώπινων ιστοριών ξεκινώντας από την ιστορική πόλη της Αλεξανδρούπολης.
Η ομάδα έχει ήδη στις αποσκευές της την εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς: περισσότεροι από 1.900 μαθητές σχολείων συμμετείχαν σε διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια με θέμα την αφήγηση ιστοριών, ενώ πάνω από 6.000 άτομα επισκέφτηκαν την πολυμεσική έκθεση ανθρώπινων ιστοριών στο μεγάλο yurt και έλαβαν μέρος σε μία σειρά από δράσεις που οργάνωσε το Caravan Project σε κάθε πόλη – σταθμό. Με αυτή την πολύτιμη εμπειρία, η ομάδα καλεί τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να αδράξουν την ευκαιρία για να γνωρίσουν τον κόσμο των ιστοριών του Caravan Project και την ανθρώπινη κοινότητα που τον περιβάλει και να διεισδύσουν στον πλούτο των ανθρώπινων ιστοριών της πόλης τους, συμμετέχοντας ενεργά σε μια σειρά από δράσεις όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολείων, εργαστήριο Ιστοριών για ενήλικες, κινηματογραφικές προβολές των βραβευμένων (σε Ελλάδα και εξωτερικό) ντοκιμαντέρ του Caravan Project καιπολυμεσική έκθεση, με φωτογραφικά λευκώματα, αφηγήσεις ανθρώπων και ημερολόγια από το οδοιπορικό του Caravan Project.
Ταυτόχρονα, η ομάδα Caravan Project θα σχεδιάσει επιτόπιες δράσεις, αφουγκραζόμενη τις δυνάμεις και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, ενώ δε θα λείψουν μουσικές εκδηλώσεις και ποικίλες πολιτιστικές δράσεις, κατά τη διάρκεια παραμονής της στην Αλεξανδρούπολη. Σημειώνεται ότι όλες οι δράσεις του Caravan Project πραγματοποιούνται εντός των μογγολικών σκηνών yurt, που είναι κατάλληλα σχεδιασμένες ώστε να δημιουργούν μια ζωντανή κοινότητα που αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους της, τις ιστορίες τους και το περιβάλλον.
Τη βασική ομάδα του Caravan Project στελεχώνουν φωτογράφοι, κινηματογραφιστές, ερευνητές και καλλιτέχνες με όραμα για μια διαφορετική προσέγγιση στην εκπαίδευση, την επικοινωνία μέσω της τέχνης και τη διάσωση των ανθρώπινων ιστοριών. Πρόκειται για τον φωτογράφο και ανθρωπολόγο, Στρατή Βογιατζή,την φωτογράφο Θέκλα Μαλάμου και τηνΑλεξάνδρα Σαλίμπα ντοκιμενταρίστρια και ερευνήτρια. Όλες οι ιστορίες του Caravan Project είναι αναρτημένες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.caravanproject.org, που αποτελεί ένα ζωντανό ψηφιακό αρχείο ιστοριών και ανανεώνεται διαρκώς.
Πηγή: POPAGANDA