image Eπιβάτες, σε συνεργασία με το φεστιβάλ Χίου και το Allianz Cultural Insitute.

parallaxi: Caravan Project, ένας άλλος κόσμος είναι εδώ

Σε δύο μόλις βδομάδες, το Caravan Project ανηφορίζει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και σταθμεύει στο λιμάνι της πόλης από 9 έως 27 Mαρτίου 2016.

Το μεγάλο καραβάνι, που ταξιδεύει και κατασκηνώνει σε πόλεις και χωριά με δύο μογγολικές σκηνές yurt και ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, ξεκίνησε το 2011 από μια ομάδα ερευνητών, καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών που έβαλαν ως στόχο να «οργώσουν» την Ελλάδα για να φέρουν στο φως ξεχωριστές ανθρώπινες ιστορίες, που μπορούν να εμπνεύσουν και να συγκινήσουν. Ολοκληρώνοντας το πρώτο οδοιπορικό της με ένα αυτοκινούμενο όχημα, η ομάδα είχε στις αποσκευές της 12 ντοκιμαντέρ και πολλές ιστορίες με τη μορφή video, φωτογραφιών και αφηγήσεων.

Η συνέχεια ήρθε με το δεύτερο οδοιπορικό, που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2014 και συνεχίζει μέχρι σήμερα, με έμφαση στις εκπαιδευτικές, θεραπευτικές και ενοποιητικές ιδιότητες που έχει η αφήγηση ιστοριών, στη συνδιαλλαγή με τις τοπικές κοινωνίες, τις οποίες καλεί να συμμετέχουν ενεργά στις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές του δράσεις. Ο σκοπός; Να δημιουργήσει έναν τόπο συνάντησης και να φέρει στο προσκήνιο ανθρώπινες ιστορίες που «έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν, να συν-κινήσουν και να δημιουργήσουν χώρους αναστοχασμού και μετάπραξης.»

TA9A1405

Τη βασική ομάδα του Caravan Project στελεχώνουν φωτογράφοι, κινηματογραφιστές, ερευνητές και καλλιτέχνες με όραμα για μια διαφορετική προσέγγιση στην εκπαίδευση, την επικοινωνία μέσω της τέχνης και τη διάσωση των ανθρώπινων ιστοριών. Με όχημα το ντοκιμαντέρ, τη φωτογραφία και την αφήγηση, έχουν ταξιδέψει από τα Πομακοχώρια μέχρι την Κρήτη, από το Καστελόριζο μέχρι την οροσειρά του Γράμμου, από τη Μάνη μέχρι το Άγιο Όρος, δημιουργώντας μια μικρή κιβωτό ανθρώπινων ιστοριών.

Μετά από ενάμιση χρόνο περιπλάνησης σε ελληνικές πόλεις και χωριά, με κεντρικούς σταθμούς τη Μυτιλήνη, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο Κρήτης και την Αλεξανδρούπολη, το Caravan Project φτάνει στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας μέσα από προβολές ντοκιμαντέρ, αφηγήσεις, ημερολόγια, φωτογραφίες, καταθέσεις και βιώματα ανθρώπων, σε δυο κυκλικές βιοκλιματικές σκηνές (yurt) στο λιμάνι, το σύνολο του υλικού που έχει συλλέξει από τα οδοιπορικά του.

8

Η έκθεση πολυμέσων και οι παράλληλες δράσεις του πρωτοποριακού εγχειρήματος Caravan Project θα παρουσιαστούν στην Α΄ προβλήτα του Ο.Λ.Θ., από τις 9 ως τις 27 Μαρτίου 2016, και η έκθεση θα λειτουργεί κατά τις ώρες 10.30 έως 14.30 και 17.30 έως 20.30.

Στις παράλληλες δράσεις της διοργάνωσης συμπεριλαμβάνονται:

-Τετραήμερη φωτογραφική δράση  με τίτλο “Contacts”, σε συνεργασία με το φωτογραφικό κέντρο Stereosis στις 14-17 Μαρτίου, στη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε ένα «κυνήγι» ιστοριών από τη Θεσσαλονίκη

-Τριήμερο κινηματογραφικό σεμινάριο με το βραβευμένο σκηνοθέτη, Χρήστο Καρακέπελη, που θα εστιάσει σε μια πρισματική αφήγηση της πόλης μέσα από τη δημιουργία σκηνών-σεκάνς, από 19 έως 22 Μαρτίου

-Πενθήμερο σεμινάριο γύρω από τον κόσμο του δημιουργικού ντοκιμαντέρ σε μια ομάδα παιδιών Ρομά από τον Οικισμό Ρομά στον Δενδροπόταμο, από 22 έως 27 Μαρτίου

-Κοινοτική δράση για τις εθνότητες της πόλης με επίκεντρο την ανάδειξη της αξίας της πολυπολιτισμικότητας. Η δράση θα περιλαμβάνει γεύμα και μουσική από τις παραδόσεις των συμμετεχόντων

-Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές

-O μουσικός Χρύσανθος Χριστοδούλου με το σχήμα του θα επιχειρήσει μια μουσική ιστόρηση στις 26 Μαρτίου. Τέλος, συναυλίες και άλλες δράσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της παραμονής του project στη Θεσσαλονίκη

Όλες οι δράσεις του Caravan Project θα είναι ανοιχτές στο κοινό και με ελεύθερη είσοδο!

caravan-project-arxiki-selida

Παράλληλα, κατά την παραμονή του στην πόλη μας, το Caravan Project αναζητά ανθρώπους που επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί με την ομάδα του και να εμπλακούν ενεργά στις δράσεις της, συμβάλλοντας στην οργάνωση και στην υλοποίηση τους. Η βοήθειά σας μπορεί να είναι καταλυτική και πολύτιμη για την ομάδα, και σας καλεί να γίνετε εθελοντές στους παρακάτω τομείς δράσεων του Caravan Project:

Εκπροσώπηση του Caravan Project

186731-4

Ο δημιουργικός πυρήνας της δράσης φωλιάζει στην αλληλεπίδραση με το κοινό. Το Caravan Project δεν είναι ένα μονοτερματικό πολιτιστικό προϊόν αλλά ένας χώρος για διάδραση, διάλογο, εμπλοκή και συνδημιουργία. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στις δράσεις και τις περιβάλλουν είναι εκείνοι που  τελικά τους προσδίδουν ιδιαίτερα νοήματα.

Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας η ενθάρρυνση των επισκεπτών του χώρου για συμμετοχή. Εκπροσωπώντας την ομάδα και το έργο του Caravan Project και με εφαλτήριο την πολυμεσική έκθεση στο μεγάλο yurt, καλείστε να συνομιλήσετε με τον επισκέπτη για να  τον μυήσετε στον κόσμο των ανθρώπινων ιστοριών, στο ταξίδι και την περιπλάνηση αλλά και στη σημασία της διάσωσης και της διάδοσης ανείπωτων ιστοριών.

Η σχέση της ομάδας με τους κατά τόπους εκπροσώπους είναι οργανικής σημασίας και δεν περιορίζεται στη διάρκεια της παραμονής της σε κάθε πόλη. Αντίθετα, επεκτείνεται για να δώσει συνέχεια και τροφή σε συνεργατικές δράσεις που μπορεί να ξεκινήσουν και να έχουν συνέχεια μεταξύ του Caravan Project και ανθρώπων, ομάδων, φορέων, συλλογικοτήτων σε κάθε τόπο.

Προετοιμασία χώρων και Υποστήριξη Ροής Κοινού

10

Τα yurt είναι αρχαία νομαδικά καταφύγια των λαών της κεντρικής Ασίας. Ακόμα και στη σύγχρονη εκδοχή τους, η οργανικότητα της κατασκευής τους και η ιδιαίτερη αίσθηση που δημιουργείται στο εσωτερικό τους, είναι χαρακτηριστική. Oι χώροι αυτοί απαιτούν προετοιμασία και αρμονικούς χειρισμούς για την υποδοχή του κοινού στις μουσικές εκδηλώσεις, τις ανοιχτές διαλέξεις, τις προβολές ντοκιμαντέρ και τις κοινοτικές δράσεις που θα φιλοξενήσουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στηρίζοντας την ομάδα θα έχετε την ευκαιρία να εξοικειωθείτε με τα yurt μαθαίνοντας πως αρμολογούνται, πως συντηρούνται και πως μπορούν να προσαρμόζονται στην φιλοξενία διαφορετικών εκδηλώσεων ανάλογα με τις ανάγκες του κοινού.

Making Of

Σε κάθε πόλη-σταθμό η ομάδα κινηματoγραφεί τις δράσεις και την προετοιμασία τους, για ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που θα παρουσιάζει το οδοιπορικό του Caravan Project, τα τελευταία 2 χρόνια ενώ ταυτόχρονα τροφοδοτεί με εικόνες, μικρά video και κείμενα το ημερολόγιο στην ιστοσελίδα και τα social media της.

Εμψύχωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

TA9A1442

Στα εκπαιδευτικά προγράμματα οι μαθητές των σχολείων ενθαρρύνονται να λειτουργήσουν ελεύθερα και δημιουργικά για να μπορέσουν εμπλακούν συναισθηματικά και γνωσιακά στην αφήγηση ιστοριών. Γι΄αυτό και η δημιουργική διάδραση των εμψυχωτών με τους μαθητές είναι απαιτούμενη.

Στηρίζοντας της εμψύχωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα έχετε την ευκαιρία να εκπαιδευτείτε και ν’ αποκτήσετε εμπειρία στην υλοποίηση ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος, διαδρώντας με διαφορετικές ομάδες μαθητών. Η εμψύχωση σε κάθε δίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους υπεύθυνους εκπαίδευσης του Caravan Project.

Η εκπαίδευση όσων ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν τις δράσεις θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν τα επίσημα εγκαίνια. Για κάθε τομέα δράσης θα υπάρξει αντίστοιχα μία συνάντηση για την οποία θα ενημερωθείτε μέχρι τις 8/3/2016.

mama-eikona-thessaloniki-1

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ

http://www.caravanproject.org/symmetoxi/ypostirixi/

ή να μίλησετε με τον Δημήτρη Κούρτη στο 6976899520

Μπείτε κι εσείς στην ομάδα του Caravan Project!

Πηγή: parallaxi