Μαθητικό Εργαστήρι Ντοκιμαντέρ, με εμψυχωτές τη Θέκλα Μαλάμου και τον Γιάννη Αδρίμη

Το μαθητικό εργαστήριο ντοκιμαντέρ είναι ένα εντατικό, εισαγωγικό σεμινάριο, από τους κινηματογραφιστές της ομάδας του Caravan Project,με αντικείμενο την συλλογή και τη διάσωση ιστοριών μέσω της δημιουργίας ντοκιμαντέρ. Το εργαστήρι, απευθύνεται σε μαθητές Α’, Β΄ & Γ’ Γυμνασίου . Στόχος του εργαστηρίου είναι οι μαθητές που θα συμμετάσχουν να παράξουν ομαδικά δυο δικά τους ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Το σεμινάριο περιλαμβάνει ένα εισαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στις ιστορίες του Caravan Project, διαδραστικές δράσεις αφήγησης, ομαδικές ασκήσεις φωτογραφίας και σκηνοθεσίας, γυρίσματα με κινηματογραφικό εξοπλισμό και μοντάζ των ταινιών.

Τα ντοκιμαντέρ που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα προβληθούν, σε μια βραδιά αφιερωμένη στο θερινό εργαστήρι ιστοριών, όπου θα προσκληθούν γονείς και οι φίλοι των μαθητών. Γενικοί εκπαιδευτικοί στόχοι του εργαστηρίου είναι η γνωριμία των μαθητών με την τέχνη του ντοκιμαντέρ, η εξοικείωση τους με την έννοια της αφήγησης, η καλλιέργεια πνεύματος σεβασμού για το «άλλο», η ανάπτυξη παρατηρητικότητας και η εκπαίδευση του βλέμματος, καθώς και η ανάπτυξη συνεργατικών και κριτικών δεξιοτήτων αλλά και η τόνωση του αυτοσυναισθήματος.

Το πρώτο Μαθητικό Εργαστήριο ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2015 στο Ρέθυμνο, όπου οι συμμετέχοντες μαθητές δημιούργησαν ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την ιστορία του Δημοτικού Κήπου της πόλης. Το δεύτερο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2016 στη Θεσσαλονίκη στον Οικισμό Ρομά του Δενδροποτάμου όπου σε συνεργασία με τον «Φάρο του Κόσμου», τα παιδιά δημιούργησαν τη δική τους ταινία με τίτλο, «Mουσική: o Φάρος του Κόσμου». Το τρίτο θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη του 2016 στην Αθήνα, στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο.