image Digital Cultures – Warsaw: Caravan Project Presentation

Στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, Τυνησία

Το Παγκ. Κοιν. Φόρουμ είναι ένας ελεύθερος χώρος έκφρασης των κοιν. κινημάτων, των συνδικάτων, των δικτύων, των ΜΚΟ και άλλων οργανώσεων πολιτών που αντιτίθενται στον νεοφιλελευθερισμό και στην παγκόσμια επικυριαρχία του κεφαλαίου και σε οποιαδήποτε άλλη μορφή ιμπεριαλισμού. Η συνάντηση αυτή γίνεται κάθε δύο χρόνια προκειμένου οι συμμετέχοντες να βρεθούν για να συζητήσουν τις ιδέες τους, να ανταλλάξουν εμπειρίες και εν τέλει να αποφασίσουν τρόπους αποτελεσματικής δράσης. Από την 1η φορά που έγινε αυτή η συνάντηση το 2001, πήρε μια μονιμότερη μορφή παγκόσμιας διαδικασίας, η οποία αναζητεί εναλλακτικές απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Παγκ. Κοιν. Φόρουμ, συγκαταλέγονται ο πλουρασμισμός και η διαφορετικότητα, ο μη έλεγχός του και η μη υπαγωγή του σε κυβερνητικούς ή άλλους μηχανισμούς εποπτείας. Λειτουργεί στην κατεύθυνση ενός αποκεντρωμένου συντονισμού των δικτύων και των οργανώσεων που συμμετέχουν σε αυτό στο πλαίσιο της διακεκριμένης δράσης στα ζητήματα οικοδόμησης ενός άλλου κόσμου, σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, χωρίς να έχει την πρόθεση να αποτελέσει μέρος της παγκόσμιας κοινωνικής τάξης.

Το εύρος των συζητήσεων που αναπτύχθηκαν στο Φόρουμ ήταν πραγματικά εντυπωσιακό και κάλυψε, πέρα από τα κεντρικά ζητήματα της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και της Αραβικής Άνοιξης, όλες σχεδόν τις εκφάνσεις του προβληματισμού και της παρέμβασης που αναπτύσσεται από τα κοινωνικά κινήματα παγκοσμίως: μετανάστευση και δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων, οικολογικός μετασχηματισμός της οικονομίας, φεμινιστική πολιτική, δικαιώματα μειονοτήτων στη Δύση αλλά και στις αραβικές χώρες, οικονομικές σχέσεις Βορρά και Νότου, εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης και δημοσιογραφία των πολιτών, πολιτικά συστήματα και συμμετοχική δημοκρατία, νεολαία και ευκαιρίες στην εκπαίδευση στον Τρίτο Κόσμο, κοινωνικά ζητήματα αντίστασης στον αραβικό κόσμο, είναι ελάχιστα  από τα ζητήματα που συζητήθηκαν στο φόρουμ.

Πολλές συζητήσεις διεξήχθησαν στο πλαίσιο μιας διαφορετικής εκπαίδευσης από αυτή που συστηματικά προωθείται από τις επίσημες πολιτικές των χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης και όχι μόνο. Μια εκπαίδευση περισσότερο κοντά στις πραγματικές ανάγκες του μαθητή, που δίνει έμφαση στη δημιουργικότητα και στη διάδραση και λιγότερο προσπαθεί να κατηχήσει τον μαθητή. Το Caravan Project ως διαφορετική πλατφόρμα εκπαίδευσης που στηρίζεται στην αφήγηση ιστοριών κλήθηκε να συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου και να μιλήσει για τη σπουδαιότητα των ιστοριών σε καιρούς κρίσης. Αποκλειστικός δωρητής του Caravan Project είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

[galleryview id=20]