Ta yurt του Caravan Project ως χώρος πραγματοποιημένης ουτοπίας
Ο χώρος των yurt είναι ένας πραγματικός όσο και φαντασιακός χώρος, ένας μεταιχμιακός χώρος ετερότητας που καταλαμβάνει έναν δημόσιο χώρο, διαρρηγνύει τις εγχαράξεις του κανονικού και του προβλέψιμου, διευρύνοντας τα όρια της ανθρώπινης επαφής. Μια «ετεροτοπία» που συν-διαμορφώνεται αλλά και συγκροτείται αφηγηματικά από ταυτότητες έκθετες στο απρόβλεπτο των ανθρώπινων συνευρέσεων.
Τα yurt εποικούν έναν δημόσιο χώρο, παραμένουν εκεί για ένα μήνα δημιουργώντας συνθήκες μιας φανταστικής όσο και πραγματικής συνεύρεσης, εγκαθιδρύοντας περάσματα ανάμεσα στο οικείο και στο ανοίκειο.. Στα yurt σχηματίζεται ένας αντι-χώρος που δεν δεσμεύεται από την αναφορικότητα του ή τις υπαγωγές του αλλά συνδιαμορφώνεται από τις πολύπλευρες συνδιαλλαγές που σχηματίζονται εντός του. Με άλλο λόγια συστήνεται ένας εφήμερος κόσμος που επενδύει στηn παροδικότητα των ανθρώπινων συναντήσεων παρά στη μονιμότητα των ανθρώπινων συμβάσεων. Τα μοντέλα κανονικότητας που οριοθετούν τους τρόπους – δράσεις των υποκειμένων φαίνεται να μην αναπαράγονται μέσα στα yurt. Οι κυρίαρχες κοινωνικές συμβάσεις αμφισβητούνται, διαφοροποιούνται και μεταλλάσονται σταδιακά χωρίς όμως να εγκαταλείπονται. Δεν αφορίζονται τα εγκαθιδρυμένα κοινωνικά πρότυπα συμπεριφοράς αλλά προσφέρονται ως ουσιαστική μαγιά μετασχηματισμού: το υπάρχον ως δυνατότητα μετουσίωσης σε ιδεατό. Τα υποκείμενα όπως οι ηθοποιοί συμμετέχουν σε ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, διευρύνοντας τα όρια του επιτρεπτού, επινοώντας κοινωνικές σχέσεις στη βάση του επιθυμητού και όχι του συνετού, του αναγκαίου. Μια κοινότητα διαφοροποίησης λαμβάνει χώρα μέσα στα yurt που δημιουργεί εναλλακτικές διατάξεις κοινωνικών σχέσεων. Ξαφνικά όλα είναι δυνατά: η προσέγγιση του «άλλου», η έκθεση του εαυτού, η αναζήτηση ένος ανέφικτου ιδεώδους, μια ανησυχία της ζωής, η υπέρβαση των ορίων, η συγκρότηση κοινωνικών σχέσεων της διαφοράς.
Ο χώρος των yurt δονείται από ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που υποφέρουν, που αντιστέκονται, που συνεχίζουν να ονειρεύονται, που αρνούνται να υποταχθούν στις δυνάμεις που απειλούν να τους καθορίσουν, που χαράζουν οι ίδιοι το πεπρωμένο τους. H διάχυση αυτών των αφηγήσεων στο χώρο και οι βιωμένες μαρτυρίες που μεταφέρουν, επιδρούν πάνω του και επομένως καθορίζουν την ποιότητα των συνδιαλλαγών που συμβαίνουν εντός του. Τα yurt ως νομαδικοί θύλακες ιστοριών μεταφέρουν το πνεύμα του Caravan Project και αυτά που υπερασπίζεται: το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και τη διαφορετικότητα, την αυθυπέρβαση, τη διάνοιξη των ορίων, τη διαδικασία ενεργητικής συμμετοχής και διαλόγου, την αμφισβήτηση των προτύπων, τη φανέρωση της βαθύτερης αίσθησης του πραγματικού. Οι δυναμικές αυτές μπολιάζουν το χώρο, επιδρούν στη διάδραση του ατόμου με το χώρο δημιουργώντας έτσι νέες συνάψεις με το πραγματικό, με τη συγκρότηση διαφορετικών αφηγηματικών μοντέλων.