image Eπιβάτες, σε συνεργασία με το φεστιβάλ Χίου και το Allianz Cultural Insitute.

Συνέντευξη στο TVXS

Οι δημιουργοί του Caravan ProjectΣτρατής Βογιατζής καιΘέκλα Μαλάμου, αφηγούνται στην Κρυσταλία Πατούλη, την ιστορία του οδοιπορικού τους στην ελληνική ενδοχώρα και τα νησιά, με όχημα τη φωτογραφία, την κινηματογράφηση, όπως και τη συλλογή προφορικών αφηγήσεων, με βασική επιδίωξη να φέρουν στο προσκήνιο την προσωπική ιστορία και την ανθρώπινη μαρτυρία, και κυρίως, να τονίσουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής από αυτόν που συστηματικά προβάλλεται από τα μέσα ενημέρωσης και τις κυρίαρχες τάσεις, εστιάζοντας στην ιδιαιτερότητα της άγονης και απομακρυσμένης Ελλάδας και φωτίζοντας έναν τόπο που συνεχίζει να δημιουργεί και να ονειρεύεται, θέλοντας να υποστηρίξουν ότι«Ένας Άλλος Κόσμος Eίναι Εδώ» 

«Νιώθαμε πως έπρεπε να κάνουμε κάτι, μπροστά σε αυτό που συνέβαινε γύρω μας. Να πάρουμε θέση, κρατώντας ταυτόχρονα μια αναγκαία απόσταση από μια φορτισμένη ιδεοληψία και μια μανιχαϊστική εμμονή για το ποιο είναι το λάθος και το σωστό στην κοινωνία που ζούμε.

Σκεφτήκαμε, λοιπόν, πως σε αντιδιαστολή με αυτό το ζοφερό σκηνικό κρίσης που τόσο μελανά χρωματίζεται από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης, υπάρχει μια διαφορετική Ελλάδα που δεν έχει φωνή μέσα σε αυτά, υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν να δημιουργούν και να ονειρεύονται, που αρνούνται να συνταχθούν με τις «επίσημες γραμμές» και εν τέλει αρνούνται να υιοθετήσουν -σχεδιασμένα από άλλους- υποτελή πρότυπα συμπεριφοράς.

Γι’ αυτό τον λόγο, αποφασίσαμε να οργανώσουμε ένα οδοιπορικό στην Ελλάδακαι στις απομακρυσμένες της περιοχές, ένα καραβάνι με ένα αυτοκινούμενο όχημα, για να αναζητήσουμε αυτούς τους ανθρώπους και να μεταδώσουμε τις ιστορίες τους.

Από  εκείνη τη στιγμή, με όχημα τη φωτογραφία, το ντοκιμαντέρ και την αφήγηση, επιδιώκουμε να φέρουμε στο προσκήνιο προσωπικές ιστορίες, ανθρώπους ξεχωριστούς που θα μας παρασύρουν στη δίνη της μοναδικής τους ζωής.

Πιστεύουμε πως η μετάδοση προσωπικών ιστοριών στους ταραχώδεις καιρούς που διανύουμε, είναι μια επαναστατική πρακτική που αυξάνει τις αντιστάσεις μας και στροβιλίζει ξανά τη λαχτάρα για ζωή, μεταφέροντάς μας έτσι  στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ο παλιός κόσμος φαίνεται να καταρρέει και ένας νέος κόσμος φαίνεται να αναδύεται, όπου απαιτείται από όλους μας ένας ριζικός επαναπροσδιορισμός του «ποιοι είμαστε» και πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας, αλλάζοντας ταυτόχρονα τον κόσμο γύρω μας.  Και μέσα σε έναν κόσμο όπου τα πάντα φαίνονται να καταρρέουν, η κρίση ίσως να είναι ωφέλιμη γιατί μπορεί να μας κατευθύνει στον επαναπροσδιορισμό του αναγκαίου.

Ο σημερινός άνθρωπος αποσυντίθεται και καλούμαστε να συνθέσουμε μαζί την εικόνα του μελλοντικού ανθρώπου, όπως λέει ο Καστοριάδης. Σε αυτή την εποχή που ζούμε, οφείλουμε όλοι να είμαστε ακτιβιστές, ελεύθεροι, επαναστάτες… δηλαδή φυσιολογικοί άνθρωποι όπως λένε οι Ζαπατίστας.

Σε αυτό το νέο γεννοβόλημα που συντελείται, οι ιστορίες έρχονται να παίξουν κεντρικό ρόλο, λόγω της ιδιότητας τους να συγκινούν, να μεταμορφώνουν και να συμπαρασύρουν με την ορμή τους τις ζωές των ανθρώπων. Η ιστορία του φτωχού νέου βιοπαλαιστή που πυρπόλησε τον εαυτό του και ο τρόπος που ο κόσμος αφηγούνταν την ιστορία του, πυροδότησε ολόκληρη την Αραβική Άνοιξη.

Μέσα στο κυρίαρχο -και συχνά ασφυκτικό- οικιστικό τρόπο ζωής, μέσα στις θυελλώδεις αλλαγές που έχει επιφέρει στις ζώες μας η οικονομική πραγματικότητα,  στόχος μας είναι να ανιχνεύσουμε την παρουσία εναλλακτικών δυνατοτήτων, να τονίσουμε την ποικιλομορφία διαφορετικών μορφών πράττειν. Μέσα σε έναν αβέβαιο κόσμο και μια ρευστή κοινωνική πραγματικότητα, το Caravan Project επιδιώκει να συνεισφέρει δημιουργικά σε έναν αναγκαίο διάλογο που θα επαναδιαπραγματευτεί ξανά τις αρχές που μας φέρνουν κοντά σε μια πιο ουσιαστική μορφή του «ευ ζην».

Με την πολιτιστική μας δράση “Ένας Άλλος Κόσμος Είναι Εδώ”, θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε στο προσκήνιο, αυτά που με τόσο βίαιο τρόπο αφαίμαξε από εμάς ο κατεστημένος τρόπος ζωής των τελευταίων χρόνων: την αξιοπρέπεια για ζωή, τη δυνατότητα να είμαστε κοντά στις πραγματικές μας ανάγκες και τον αυτοπροσδιορισμό μας, ως ελεύθεροι άνθρωποι.

Πρόκειται για ένα όραμα, που σα στόχο του έχει να μπολιάσει τον κοινωνικό μας περίγυρο, όχι από γεγονότα και πληροφόρηση, αλλά από ιστορίες και βιώματα, να αναδείξει την ιδιαιτερότητα των ανθρώπων του και να εμπλουτίσει το δεδομένο πλαίσιο ζωής με μια διαφορετική κουλτούρα, που απλά ορίζει το πεπρωμένο της με διαφορετικό τρόπο.

To Caravan Project αποτελείται από τις εξής ενότητες:

I. Ξεχωριστοί Άνθρωποι.


Σε αυτό το τμήμα της εργασίας περιλαμβάνεται μια σειρά από ντοκιμαντέρ, τα οποία θα βασίζονται σε ξεχωριστούς ανθρώπους που μέσα από τα μάτια τους θα φανερώνεται ο τόπος, ο τρόπος και η φιλοσοφία ζωής που ασπάζονται και που με αυτή πορεύονται. Στόχος μας είναι να φέρουμε στο προσκήνιο ανθρώπινες ιστορίες που μπορούν να συγκινήσουν και να εμπνεύσουν με την αυθεντικότητά τους, ιστορίες που θα φωτίζουν ανθρώπους με ζωντανό πνεύμα και ξεχωριστή στάση ζωής.

Η εποχή μας χρειάζεται πάνω από όλα πρότυπα, όχι με την έννοια του ήρωα ή του ταγού, αλλά ανθρώπους που έχουν αποσκιρτήσει από την καθεστηκυία και γιορτάζουν τη διαφορετικότητά τους, περιπετειώδεις ανθρώπους, ασυμβίβαστους και ανυπάκοους που παίρνουν ρίσκα, αψηφούν τους κανόνες και έχουν την ιδιότητα να διαμορφώνουν οι ίδιοι το πεπρωμένο τους.

Το κοινό νήμα που θα συνδέει τα επιμέρους ντοκιμαντέρ, αυτούς τους καθημερινούς ήρωες, θα είναι μια ζωντανή εσωτερική φλόγα για ζωή, που τους κάνει να αγωνίζονται γι’ αυτό που αγαπάνε και αντανακλούν μέσα από το αυθεντικό κομμάτι της ύπαρξης τους στον υπόλοιπο κόσμο.

Στόχος μας είναι να κοιτάξουμε τον κάθε τόπο της Ελλάδας μέσα από τα μάτια τους, να συναντήσουμε ανθρώπους που ασκούν ακόμα παραδοσιακά επαγγέλματα, δασκάλους σε απομονωμένες περιοχές, ανθρώπους που ασκούν κοινωνική προσφορά, νέους επιχειρηματίες που κάνουν πράξη το όραμά τους σε απομακρυσμένες περιοχές, δίνοντας ζωή σ’ αυτές, ανθρώπους οικολογικά ευαισθητοποιημένους, καλλιτέχνες και δημιουργούς, καθημερινούς ανθρώπους που κρατώντας όμως μια αυθεντική στάση στη ζωή, είναι σε θέση να εμπνεύσουν και να αφυπνίσουν συνειδήσεις.

ΙΙ. Συλλογή Ιστοριών

Με το ερώτημα «Πες μου μια ιστορία που σου αρέσει να διηγείσαι συχνά», στόχος μας είναι να φιλμάρουμε αφηγήσεις ανθρώπων από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας, δημιουργώντας έτσι ένα μωσαϊκό ιστοριών, μια εγκυκλοπαίδεια αφηγήσεων που χρωματίζουν με το δικό τους τρόπο την ανθρώπινη ψυχή.

Οι ιστορίες είναι τα νήματα που συνδέουν τις ζωές μας και νοηματοδοτούν τη βαθειά ανάγκη του ανθρώπου, να κατανοήσει τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του και έπειτα να μοιραστεί και να μεταφέρει αυτή του την μαρτυρία. Aν η ζωή είναι αλληλουχίες από ασύνδετα φαινόμενα και συμβάντα, οι ιστορίες είναι η αδέξια- όσο κι αρχέγονη- προσπάθεια του ανθρώπου να δώσει νοήμα σε αυτές τις αλλόκοτες αλληλουχίες.

Οι ανθρώπινες ιστορίες, μας βοηθάνε περοσσότερο να αισθανθούμε παρά να πεισθούμε, μας φέρνουν κοντά στο ποιητικό παράδοξο της ζωής και μας «αναγκάζουν» να τη βιώσουμε σαν ολότητα, όπου κανένα κομμάτι της δεν απομονώνεται, αλλά όλα φαίνονται να ηχούν σε μια ακατανόητη- προς εμάς- μελώδια.

Μέσα σε μια εποχή όπου κυριαρχούν οι γνώμες και οι ιδέες, οι ιστορίες έρχονται να μας υπενθυμίσουν τη σύνδεση του ανθρώπου με το ποιητικό παράδοξο της ζωής  και μας μαθαίνουν να βλέπουμε ήττες μέσα στις νίκες και νίκες μέσα στις ήττες.

Οι ιστορίες μας ταξιδεύουν, μας μεταφέρουν στον υπέροχο κόσμο των άλλων και μας οδηγούν πίσω στις δικές μας ζωές, σαν ένας αλάνθαστος οδηγός για ενδοσκόπηση. Εξασφαλίζουν τη συνέχεια των εμπειριών μας  και μας διαβεβαιώνουν πως η φαντασία ειναι ισχυρότερη από τη γνώση, πως ο μύθος ειναι πιο αναγκαίος από την πραγματικότητα, πως τα όνειρα ειναι πιο σημαντικά από τα γεγονότα.

Το Caravan Project ξεκίνησε σαν τρέλα, σαν μια διάθεση να ζήσουμε ένα παιδικό μας όνειρο. Και σε αυτό το όνειρο ήρθε να του δώσει σάρκα και όστα ο πρώτος άνθρωπος που αποφασίσαμε να καταγράψουμε την ιστορία του. Αυτός ήταν ο ο κυρ Γιάννης, ένας τυφλός και χωρίς χέρι ψαράς, στη Λάγκαδα της Χίου. Ίσως ο κυρ Γιάννης να μας διάλεξε, καθώς αποκαλύφθηκε σε έμας με πολύ μαγικό τρόπο, κάνoντας ωτοστόπ.

Οι στιγμές που ζήσαμε μαζί και το ταξίδι που κάναμε με τον κυρ Γιάννη δεν θα το ξέχασουμε ποτέ. Σαλπάραμε με τον κυρ-Γιάννη σε ένα ταξίδι που το παραμύθι και ο ρεαλισμός είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, φανερώντας τις αντιθετικές και συναρπαστικές δυνάμεις που χρωματίζουν την ανθρώπινη ψυχή. Είδαμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια αυτού του υπέροχου ανθρώπου, σε μια πορεία που αποκαλύπτει το σθένος και την υπέρβαση του ανθρώπινου πνεύματος.

Ουσιαστικά χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα από ντοκιμαντέρ -καθώς και οι δύο προερχόμαστε από το χώρο της φωτογραφίας- με μια φωτογραφική μηχανή, με μηδέν παραγωγή και με τη βοήθεια φίλων, κατορθώσαμε να παράξουμε ένα πειραματικό ντοκιμαντέρ και αυτό να μας δώσει την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να κάνουμε και άλλα παρόμοια. Αργότερα το ντοκιμαντέρ συγκίνησε και το κοινό θεσσαλονίκης στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και απέσπασε το 1ο βραβείο.  Επιπλέον, στην πορεία, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποφάσισε να στηρίξει την παραγωγή του εγχειρήματος και να είναι ο αποκλειστικός δωρητής.

Μέχρι στιγμής εκτός από τον τυφλό ψαρά έχουμε παράξει δύο μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ, που αφορούν τη ζωή ένος εξαιρετικού καραβομαραγκού, καθώς και τη καθημερινότητα ένος νεαρού Γάλλου αυτάρκη αγρότη που ζει στην Ελλάδα.

Επίσης προχώρησαμε στη φωτογράφιση ένος μικρού κομματιού της άγονης γράμμης και ξεκινήσαμε τη συλλογή αφήγησεων. Σκόπος μας είναι για περίπου δυο χρόνια από τώρα να οργώνουμε την Ελλάδα με το αυτοκινούμενο όχημα μας και να αναζητούμε ανθρώπους ξεχωριστούς, να συλλέγουμε ιστορίες.

Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας διαφορετικής πλατφόρμας παίδευσης με πολιτιστική και εκπαιδευτική δράση σε πόλεις, πλατείες και χωριά, η οποία θα πραγματώνει τη βαθιά μας ανάγκη για συμμετοχή και διάδραση.

Σε συνεργασία με ντόπιους φορείς, πραγματοποιούμε συχνές παρουσιάσεις του έργου μας στις πιο απομακρυσμένες περιοχές στην Ελλάδα και σε συνεργασία με το φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα προβάλλουμε τη πολιτιστική μας δράση σε επιλεγμένες πόλεις της Ελλάδας με στόχο την προσέγγιση του κοινού μέσα από τη δύναμη της ανθρώπινης ιστορίας.

Σε αυτήν την περιήγηση που ξεκινάμε δεν υπάρχουν βεβαιότητες και συνταγές, αλλά μια θέληση και πίστη για μια βαθιά σύνδεση με τους τόπους, τις περιστάσεις και τους ανθρώπους που θα σταθούν πλάι μας σ’αυτό το ταξίδι και θα μας δείχνουν κάθε φορά το δρόμο».

«Αργοπεθαίνει όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν αλλάζει περπατησιά, όποιος δεν εφορμά στο άγνωστο για να γνωρίσει έναν άλλο κόσμο, όποιος δεν διακινδυνεύει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα ώστε να κυνηγήσει ένα όνειρο»
~Pablo Neruda