image Πολυμεσικά Εργαστήρια: Ντοκιμαντέρ – Φωτογραφία – Ήχος | Πλατεία Αυδή – Μεταξουργείο

Δύο βραβεία για το Caravan Project στο Εcofest, στη Ρουμανία

Στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον «Ecofest» στη Ρουμανία  που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 9 και 14 Απρίλη στην πόλη Piatra Μeants απονεμείθηκαν δυο βραβεία στα φιλμ του Caravan Project. Το Ecofest είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό φεστιβάλ στη Ρουμανία με φιλμ από όλο τον κόσμο, και σαν στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού σε μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα των καιρών μας. Το Εcofest πραγματοποιείται εδώ και τέσσερα χρόνια κάθε χρονιά σε διαφορετική πόλη της Ρουμανίας.  Αξιοσημείωτη είναι η εκπαιδευτική δράση του φεστιβάλ καθώς ιδιαίτερη μέριμνα επιδεικνύει στην προσέλκυση μαθητών από τα σχολεία της εκάστοτε περιοχής – και το ένα από τα βραβεία που έχει θεσμοθετήσει, αποδίδεται από επιτροπή μαθητών . Το συγκεκριμένο φεστιβάλ είχε αφιέρωμα στην Ελλάδα και στο Caravan Project περιλαμβάνοντας στο διαγωνιστικό του πρόγραμμα  τα φιλμ «Μαύρη Γη», ¨Χρυσό Δάσος» και  ο » Τυφλός Ψαράς». Το βραβείο της επιτροπής του φεστιβάλ για το καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους απονεμείθηκε στο φιλμ «Χρυσό Δάσος» και το βραβείο της επιτροπής των μαθητών απονεμείθηκε στο φιλμ «Μαύρη Γη«.

 Το Ντοκιμαντέρ «Χρυσό Δάσος» καταγράφει την ιστορία του Γιώργου Καλύβα ενός αγρότη – μελισσουργού, που ζει μόνος του στην καρδιά του δάσους των Σκουριών. Ένα από τα πιο αρχέγονα και πολύτιμα δάση της Ελλάδας κινδυνεύει να αφανιστεί λόγω του ορυκτού πλούτου που κρύβεται στο υπέδαφός του.  Η ιστορία και η μοίρα του Γιώργου είναι βαθιά ριζωμένη και αλληλένδετη μ’ αυτή του δάσους, άλλωστε είναι ο τελευταίος κάτοικος του δάσους καθώς τα περισσότερα κτήματα έχουν πλέον πουληθεί ή εγκαταλειφθεί. Η πρόθεση μιας πολυεθνικής να κατασκευάσει μεταλλείο εξόρυξης χρυσού στο δάσος έχει δημιουργήσει μια άνιση μάχη, διαταράσσοντας την βιοποικιλότητα του δάσους, διαρρηγνύοντας την κοινωνική συνοχή στην τοπική κοινωνία αλλά και τη μέχρι τώρα αρμονική και αυτάρκη ζωή του Γιώργου. Ο ίδιος, θα βιώσει ένα αγωνιώδες υπαρξιακό αδιέξοδο καθώς τα όρια του έργου για την εξόρυξη χρυσού απέχουν ελάχιστα από το κτήμα του, αναγκάζοντάς τον εφόσον ολοκληρωθεί να εγκαταλείψει την πατρογονική του γη. Το ντοκιμαντέρ «Χρυσό Δάσος» βυθίζεται στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών με ξεναγό τον Γιώργο και τους ανθρώπους από την τοπική κοινωνία που τον περιβάλλουν και αγωνίζονται μαζί του ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, αναδεικνύοντας την σπάνια ομορφιά και τον φυσικό του πλούτο που κινδυνεύουν να χαθούν.

Το ντοκιμαντέρ «Μαύρη Γη» αφορά την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στη Χίο τον Αύγουστο του 2012. Στην σημερινή κρίση που βιώνουμε, όλοι μιλάμε για οικονομικούς δείκτες, εστιάζουμε την προσοχή μας στον αντίκτυπο της κρίσης στον άνθρωπο -και δικαίως από τη μία- αλλά από την άλλη αγνοούμε επιδεικτικά το περιβάλλον ωσάν ο φυσικός πλούτος να μας ανήκει, αποποιούμενοι οποιασδήποτε ευθύνης για την προστασία του.  Οι κάτοικοι της Χίου βίωσαν με τον πιο σκληρό τρόπο, με μια καταστροφική πυργαγιά που ξέσπασε τον Άυγουστο του 2012, τη νέμεσις, το αποτέλεσμα της αποκοπής του άνθρωπου από το περιβάλλον. Το Caravan Project βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στη δοκιμαζόμενη Χίο, μέσα στην τρομερή πυρκαγιά που έκαψε το 1/3 του νησιού, αλλοίωσε το φυσικό περιβάλλον και αποτέλεσε την 3η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία αυτού του τόπου μετά τη σφαγή του ’21 και το σεισμό του 1881. Επισκεφτήκαμε τη Χίο στις τέσσερεις εποχές του χρόνου μετά την πυργαγιά, καταγράφοντας τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο τοπίο της, προσπαθώντας να αφουγκραστούμε την συγκλονιστική κραυγή ένος αποτεφρωμένου τόπου.

Αποκλειστικός Δωρητής του Τhe Caravan Project είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.