image Eπιβάτες, σε συνεργασία με το φεστιβάλ Χίου και το Allianz Cultural Insitute.

TO BHMA: Στο Καραβάνι της Τέχνης και της ζωής

Στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης κατασκηνώνει η καλλιτεχνική ομάδα Caravan Project για μια διαδραστική έκθεση με ποικιλία.

Το 2011 μια ομάδα ερευνητών, καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών αποφάσισε να γυρίσει ολόκληρη την Ελλάδα προκειμένου να αναδείξει μια εμψυχωτική πλευρά της χώρας  φέρνοντας στο φως ξεχωριστές ανθρώπινες ιστορίες που μπορούν να εμπνεύσουν και να συγκινήσουν.

Η ομάδα που υποστηρίχθηκε από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος πήρε την ονομασία Caravan Project και όταν ολοκλήρωσε το πρώτο (όπως αποδείχθηκε) οδοιπορικό της με ένα αυτοκινούμενο όχημα, είχε στη διάθεσή της 12 ντοκιμαντέρ και πολλές μικροιστορίες υπό τη μορφή video, φωτογραφιών και αφηγήσεων.

Στο δεύτερο οδοιπορικό που εν τέλει ακολούθησε το φθινόπωρο του 2014 (κεντρικοί σταθμοί η Μυτιλήνη, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο Κρήτης και η Αλεξανδρούπολη), το Caravan Project έδωσε βάση στις εκπαιδευτικές, θεραπευτικές και ενοποιητικές ιδιότητες που έχει η αφήγηση ιστοριών. Στόχος της ομάδας η συνδιαλλαγή με τις τοπικές κοινωνίες, μέσω ειδικών δράσεων που στον πυρήνα τους πάντα υπήρξε η αγάπη για τις ιστορίες.

Και φτάνουμε στο σήμερα. Από την Τετάρτη 9 ως την Κυριακή 27 Μαρτίου, δύο κυκλικές βιοκλιματικές σκηνές (yurt) θα βρίσκονται στην Προβλήτα Α του Λιμανιού Θεσσαλονίκης για μια πολύπλευρη έκθεση της ομάδας, με δράσεις ανοιχτές για το κοινό της συμπρωτεύουσας.

Προβολές ντοκιμαντέρ, αφηγήσεις και ημερολόγια, φωτογραφίες, καταθέσεις και βιώματα ανθρώπων που βρέθηκαν στο διάβα του Caravan Project θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού στην έκθεση που θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Κυριακή 10:30 με 14:30 και 17:30 με 20:30.

Τι περιμένουμε

>Tετραήμερη φωτογραφική δράση  με τίτλο «Contacts», σε συνεργασία με το φωτογραφικό κέντρο Stereosis στις 14-17 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε ένα «κυνήγι» ιστοριών από τη Θεσσαλονίκη.

>Τριήμερο κινηματογραφικό σεμινάριο με τον βραβευμένο σκηνοθέτη Χρήστο Καρακέπελη, που θα εστιάσει σε μια πρισματική αφήγηση της πόλης μέσα από τη δημιουργία σκηνών-σεκάνς, στις 19-22 Μαρτίου.

>Πενθήμερο σεμινάριο γύρω από τον κόσμο του δημιουργικού ντοκιμαντέρ σε μια ομάδα παιδιών Ρομά από τον Οικισμό Ρομά στον Δενδροπόταμο, που θα πραγματοποιηθεί στις 22-27 Μαρτίου.

>Κοινοτική δράση για τις εθνότητες της πόλης με επίκεντρο την ανάδειξη της αξίας της πολυπολιτισμικότητας. Η δράση θα περιλαμβάνει γεύμα και μουσική από τις παραδόσεις των συμμετεχόντων.

>Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, με τη συμμετοχή επιλεγμένων σχολείων της περιοχής.

>O μουσικός Χρύσανθος Χριστοδούλου με το σχήμα του θα επιχειρήσει μια «μουσική παράλληλη ιστόρηση» στις 26 Μαρτίου, ενώ συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις-δράσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της παραμονής του project στη Θεσσαλονίκη.

Η δράση – έκθεση που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, είναι συνδιοργάνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης και υποστηρίζεται από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Μουσείου Κινηματογράφου Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και του φωτογραφικό κέντρο Stereosis.

Πηγή: TO BHMA