image Ta yurt του Caravan Project ως χώρος πραγματοποιημένης ουτοπίας

Αυτό που κάνει το Caravan Project – ημερολόγιο

Αυτό που κάνει το Caravan Project είναι να μετατρέπει το βίωμα σε ιστορία. Δημιουργεί ένα αρχείο που συντίθεται από ιστορίες που προκύπτουν μέσα από συναντήσεις, από αισθηματικές ανταλλαγές και εκμυστηρεύσεις, από μια πορεία αναζήτησης της προσωπικής μας αλήθειας.

Η κάθε ιστορία δεν σύγκειται από γεγονότα αλλά από ιερές στιγμές που καταθέτουν την ιστορικότητα ενός αισθήματος που προκύπτει όποτε ο βιωμένος χρόνος τέμνει κάθετα το πραγματικό. Τα γεγονότα δεν σημαίνουν από μόνα τους τίποτα αν δεν ενταχθούν στις αναπαραστάσεις που έχουμε για αυτά, αν δεν νοηματοδοτηθούν μέσα από μνήμες και προσωπικά βιώματα. Χωρίς λοιπόν να υπολείπονται από τις ανθρωπολογικές ή κοινωνικές τους προεκτάσεις, οι ιστορίες μας λειτουργούν ως αφηγηματικά αναθήματα, φορτισμένες από την αγωνία του δημιουργού να συναντήσει το θέμα του.

Η ιστορία που προκύπτει περισσότερο από μια καταγραφή είναι μια αισθητική και υπαρξιακή διερεύνηση του κόσμου που μας περιβάλλει. ‘Οπως όμορφα το διατυπώνει η Luisa Passerini, να είμαστε μέσα στην ιστορία και να έχουμε μια ιστορία. Το αρχείο αυτό μεταφέρει μια άλλη ιστορικότητα που αντιβαίνει την επίσημη ιστόρηση, συντίθεται από τους «από κάτω», αυτούς που συνήθως δεν έχουν φωνή και τοποθετούνται στο περιθώριο της ιστορίας. Μια ιστορία ενός ατόμου έρχεται να ταράξει τις βεβαιότητες που έχουμε αποκτήσει σχετικά με το σύνολο των φαινομένων που ονομάζουμε συλλογικά. Αυτές οι αποδείξεις ζωής μεταφέρουν την μαρτυρία του υποκειμένου ως ιστορική μαρτυρία, το βιωμένο χρόνο ως ιστορικό χρόνο καλλιεργώντας ταυτόχρονα μια ιστορική ενσυναίσθηση.

Το αρχείο αυτό δεν εξαντλείται στην περιγραφή,στην παράθεση πληροφοριών που σκιαγραφούν μια εποχή αλλά μέσα από αυτό αντανακλάται το πνεύμα μιας εποχής μέσα από ιστορίες που αναβλύζει η ύπαρξη, η ζωή και οι παράδοξες και αντιφατικές δυνάμεις που τη συνθέτουν Το κάθε αρχείο μας λέει η Αrlete Farge, δεν αποτελεί οριστική απόδειξη οποιασδήποτε αλήθειας. Ο ιστορικός γνωρίζει ότι η εγκυρότητα της γνώσης εξαρτάται από την εγκυρότητα του σκοπού. Το αρχείο του Caravan Project μπορεί να μην λέει την αλήθεια αλλά λέει κάτι αληθινό με τον τρόπο του.