ελculture: Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ
2 ντοκιμαντέρ και μικρο-ιστορίες υπό τη μορφή video, φωτογραφιών και αφηγήσεων.
Μετά από 1,5 χρόνο περιπλάνησης στην Ελλάδα, σε πόλεις και χωριά (κεντρικοί σταθμοί ήταν η Μυτιλήνη, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο Κρήτης και η Αλεξανδρούπολη) το Caravan Project οδεύοντας σταδιακά προς την ολοκλήρωση του 2ου μεγάλου οδοιπορικού του σταθμεύει για λίγες εβδομάδες στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Από τις 09 ως τις 27 Μαρτίου 2016 οι δύο κυκλικές βιοκλιματικές σκηνές (yurt) θα βρίσκονται στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης/Προβλήτα Α, υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ η ομάδα του Caravan Project, πάντα με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σχεδιάζει μια σειρά από ποικίλες δράσεις ανοιχτές για το κοινό της συμπρωτεύουσας, αυτή τη φορά με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και την υποστήριξη των Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Μουσείου Κινηματογράφου Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του φωτογραφικού κέντρου Stereosis.
Το Caravan Project ξεκίνησε το 2011 από μια ομάδα ερευνητών, καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών με στόχο να οργώσουν την Ελλάδα και να φέρουν στο φως ξεχωριστές ανθρώπινες ιστορίες που μπορούν να εμπνεύσουν και να συγκινήσουν, αναδεικνύοντας έτσι μια εμψυχωτική πλευρά της χώρας. Ολοκληρώνοντας το 1ο αυτό οδοιπορικό της, με ένα αυτοκινούμενο όχημα, η ομάδα είχε στις αποσκευές της 12 ντοκιμαντέρ και πολλές μικρο-ιστορίες υπό τη μορφή video, φωτογραφιών και αφηγήσεων. Η συνέχεια ήρθε με το 2ο οδοιπορικό που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2014, με δύο πλέον αυτοκινούμενα οχήματα και δύο μογγολικές (yurt). Το Caravan Project στη δεύτερη φάση του επικέντρωσε την προσοχή του στις εκπαιδευτικές, θεραπευτικές και ενοποιητικές ιδιότητες που έχει η αφήγηση ιστοριών, καθώς και στη συνδιαλλαγή με τις τοπικές κοινωνίες, μέσω ειδικών δράσεων που στον πυρήνα τους πάντα υπήρξε η αγάπη για τις ιστορίες.
Τώρα, το Caravan Project φτάνει στη Θεσσαλονίκη για να προσφέρει, μέσα από τηνπολυμεσική έκθεση που θα φιλοξενηθεί στις σκηνές (yurt) στο Λιμάνι, όλο το υλικό με τις ανθρώπινες ιστορίες που έχει συλλέξει τόσο από το 1ο όσο και από το 2ο οδοιπορικό του. Προβολές ντοκιμαντέρ, αφηγήσεις και ημερολόγια, φωτογραφίες, καταθέσεις και βιώματα ανθρώπων που βρέθηκαν στο διάβα του Caravan Project θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού στην έκθεση που θα λειτουργεί από Δευτέρα έωςΚυριακή 10:30 με 14:30 και 17:30 με 20:30.
Ωστόσο, η ομάδα του Caravan Project ετοιμάζει, όπως και στις προηγούμενες πόλεις-σταθμούς του ταξιδιού της, ειδικές δράσεις που θα εμπλέξουν ενεργά τους ενδιαφερόμενους κατοίκους Θεσσαλονίκης:
• Tετραήμερη φωτογραφική δράση με τίτλο “Contacts”, σε συνεργασία με το φωτογραφικό κέντρο Stereosis στις 14-17 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε ένα «κυνήγι» ιστοριών από τη Θεσσαλονίκη.
• Τριήμερο κινηματογραφικό σεμινάριο με τον βραβευμένο σκηνοθέτη Χρήστο Καρακέπελη, που θα εστιάσει σε μια πρισματική αφήγηση της πόλης μέσα από τη δημιουργία σκηνών-σεκάνς, στις 19-22 Μαρτίου.
• Πενθήμερο σεμινάριο γύρω από τον κόσμο του δημιουργικού ντοκιμαντέρ σε μια ομάδα παιδιών Ρομά από τον Οικισμό Ρομά στον Δενδροπόταμο, που θα πραγματοποιηθεί στις 22-27 Μαρτίου.
• Κοινοτική δράση για τις εθνότητες της πόλης με επίκεντρο την ανάδειξη της αξίας της πολυπολιτισμικότητας. Η δράση θα περιλαμβάνει γεύμα και μουσική από τις παραδόσεις των συμμετεχόντων.
• Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, με τη συμμετοχή επιλεγμένων σχολείων της περιοχής.
• O μουσικός Χρύσανθος Χριστοδούλου με το σχήμα του θα επιχειρήσει μια «μουσική παράλληλη ιστόρηση» στις 26 Μαρτίου, ενώ συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις-δράσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της παραμονής του project στη Θεσσαλονίκη.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την έναρξη του Caravan Project στη Θεσσαλονίκη, τις επιμέρους δράσεις και τον τρόπο συμμετοχής των ενδιαφερόμενων θα δημοσιευθούν σύντομα με σχετικές ανακοινώσεις.
Πληροφορίες εκδήλωσης:
Aπό 9 έως 27 Μαρτίου 2016
Δευτέρα έως Κυριακή 10:30 – 14:30 και 17:30 – 20:30
Λιμάνι Θεσσαλονίκης – Προβλήτα Α
Όλες οι δράσεις του Caravan Project είναι ανοιχτές στο κοινό με ελεύθερη είσοδο καισυμμετοχή.
Πηγή: ελculture.gr